Jedlina-Zdrój: Browar ze świeżym i niepasteryzowanym piwem, będzie atrakcją pałacu Jedlinka

Przy pałacu Jedlinka w Jedlinie-Zdroju, trwa odbudowa browaru. Ma on rozpocząć swoją działalność z początkiem 2014 roku.

1/3
Dariusz Gdesz
Do końca 2013 roku potrwa odbudowa zrujnowanych zabudowań folwarcznych przy pałacu Jedlinka w Jedlinie-Zdroju koło Wałbrzycha. W odnowionym obiekcie powstanie hostel oraz niewielki browar, który będzie wytwarzał piwo dla turystów i gości kompleksu pałacowo-hotelowego Jedlinka. Inwestycja pochłonie około 3 mln zł, z tego około 1/3 stanowi dotacja pozyskana z funduszy Unii Europejskiej.

– W pałacu organizujemy lekcje historii dla młodzieży, stąd decyzja o budowie hostelu z tanimi noclegami. Uczniów bowiem nie stać na ofertę naszego hotelu i mamy problem z przyciąganiem wycieczek szkolnych spoza naszego regionu – mówi Paweł Mikołajczyk, dyrektor hotelu Jedlinka.

Budowa browaru, to z kolei nawiązanie do historii kompleksu. Niewiele wiadomo o jego początkach. Na podstawie przekazów historycznych ustalono natomiast, że w XIX wieku browar został przeniesiony z pałacu do oficyny w jego sąsiedztwie. Do rozwoju produkcji piwa przyczynił się Carl Krister, wówczas właściciel pałacu, a także słynnej na cały świat fabryki porcelany w Wałbrzychu. Miejscowe piwo było wysoko cenione przez miejscową ludność oraz turystów. Powolny upadek browaru rozpoczął się wraz z wybuchem I wojny światowej. Wówczas na potrzeby armii pruskiej zostały zarekwirowane kotły do produkcji piwa. Ostatecznie browar zlikwidowano w 1943 r.

– Pomysł odbudowy browaru, wznowienia produkcji piwa i nawiązania do historii tego miejsca, chodził za nami już od dłuższego czasu.
∨ Czytaj dalej

W końcu zdecydowaliśmy się podjąć ten krok – wyjaśnia Radosław Leda, właściciel kompleksu pałacowo-hotelowego Jedlinka.

Receptura piwa z Jedlinki została już przygotowana przez browarników z Bawarii. Podobno jest ona wzorowana na oryginalnej recepturze piwa, które w przeszłości serwowano w Jedlince. Produkcja miejscowego piwa ma ruszyć z początkiem 2014 r. By można je było serwować turystom, właściciel Jedlinki dopełnia formalności w izbie celnej, związanych z akcyzą na sprzedaż alkoholu.

Nie będzie to jedyny niewielki browar na Dolnym Śląsku, który serwuje swoim gościom smaczne i niepasteryzowane piwo. Prekursorem był Minibrowar Spiż we Wrocławiu, który rozpoczął działalność 27 czerwca 1992 r. W maju 2010 r. produkcję piwa wznowił słynny browar w Lwówku Śląskim. Tym samym są kultywowane tradycje piwowarskie miasta, które sięgają 1209 r. Świeże piwo ma również przyciągać turystów do nowego browaru Wojcieszów w powiecie złotoryjskim.

Więcej na temat

Komentarze (5)

avatar
avatar
jan (gość)

40 lat temu wtych budynkach znajdowalem niemieckie pieniadze mam je do dzis mam pamiatke chociarz

avatar
KaMa (gość)

Świerze, niepasteryzowane piwko w Jedlinie...brzmi pysznie...Już się nie mogę doczekać efektów. Aby był tak samo oblegany jak "Spiż" we Wrocławiu i tak samo pyszne :)

avatar
Ringo (gość)

A może by tak reaktywować browar w Boguszowie?Czy coś z niego zostało?Górski Zdrój był kiedyś dobrym piwem jak schodził z produkcji dopóki cwaniaczki nie zaczęli go chrzcić i zrobili lurę.

Wybierz kategorię