Beaujolais Nouveau to młode, lekkie i cierpkie czerwone wino pochodzące z rejonu Beaujolais na północ od Lyonu we Francji. Posiada ono barwę fiołkową a w jego delikatnym bukiecie dominują aromaty kojarzące się z trawą i kwiatami polnymi.
To młode wino jest gotowe do spożycia już w 6 tygodni po winobraniu, zgodnie z ustalonym w roku 1985 prawem od trzeciego czwartku listopada, i obchodzone jako "święto Beaujolais".
Restauracja A'propos przygotowała specjalnie menu na to święto zawierające dania kuchni francuskiej i wino Beaujolais Nouveau. Młodemu winu towarzyszyć będą dania kuchni francuskiej też w Restauracji Adelsbach w Pałacu w Strudze. Do młodego wina podawana jest zupa cebulowa, polędwica z dorsza w sosie francuskim i stek z zielonym pieprzem.
Struga przypomina też o fieście hiszpańskiej na Andrzejki oraz Sylwestrze z doskonałym menu.
Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?