18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Rynku powstała Pierogarnia Stary Młyn (ZDJĘCIA)

Arkadiusz Gołka
W nowym lokalu do wyboru mamy pierogi z 40 rodzajami farszu, a także placki ziemniaczane, ciasta i inne smakołyki.

Zajrzyj do Nowych miejsc we Wrocławiu

Od prawie dwóch tygodni wielbiciele pierogów mają we Wrocławiu nowe miejsce do ucztowania. Jest to Pierogarnia Stary Młyn, mieszcząca się w Rynku w miejscu dawnej, stylowej perfumerii - tuż obok poczty. Stanowi ona część sieci lokali, które są dobrze znane np. w Toruniu. Co prawda w stolicy Dolnego Śląska znaleźć można wiele pierogarni, ale ta zdecydowanie wyróżnia się na ich tle. Chociażby porą otwarcia, bo lokal jest czynny od godz. 11.03 do godz. 22.56.

Ponad 80 proc. serwowanych dań stanowią tutaj oczywiście pierogi.
- Podajemy je na dwa sposoby: gotowane albo prosto z pieca. Mamy pierogi mięsne, wegetariańskie i słodkie. Można wybierać spośród 40 rodzajów farszu. Najpopularniejsze są oczywiście ruskie, a także z kapustą i grzybami - mówi Marek Szynal, współwłaściciel pierogarni. - Oprócz tego można u nas zamówić kluski, sałatki, napoje i jedne z najlepszych w mieście wyrobów tortowych. Wszystko robimy na miejscu, dlatego nasze ciasta do deserów są najświeższe, jakie tylko mogą być- podkreśla.

Zobacz też: Biżuteria, szkło, a może kawka? SOLO Art Cafe

Pierogi kupuje się na porcje - mniejszą (trzy sztuki) i większą (pięć sztuk). Choć zawsze można zamówić dodatkowego pieroga za 3,96 zł. Mała porcja pieczonych tzw. piecuchów kosztuje 12,76 zł, zaś większa - 17,76 zł. Istnieje możliwość zamówienia mieszanki wszystkich serwowanych pierogów, co gwarantuje eksplozję smaków. Jeszcze inną wariacją jest czeburek kresowy, czyli olbrzymi smażony pieróg w cenie 19,96 zł. Natomiast mała porcja placuchów (placków ziemniaczanych) kosztuje zazwyczaj ok. 10-13 zł, a większa jest o trzy złote droższa.

Z kolei za pełny talerz dowolnych pierogów z pieca trzeba zapłacić 72,96 zł. Kto da radę zjeść to wszystko sam w mniej niż 38 minut, płaci tylko połowę ceny.
- Nasz lokal jest specyficzny i składa się z dwóch pięter. Przy odrestaurowaniu dolnego musieliśmy mieć pozwolenie i nadzór miejskiego konserwatora zabytków, a wojewódzki konserwator sprawował nad wszystkim pieczę - wyjaśnia pan Szynal. - Wystrój lokalu jest specyficzny, postawiliśmy na dużo drewnianych elementów. W środku, wliczając w to ogródek, zmieści się 100 osób. Mamy też osobną salę ze stylowymi drewnianymi drzwiami, którą można zamknąć i urządzić w niej spotkania firmowe czy imprezy - dodaje.

Pierogarnia Stary Młyn jest otwarta dla wszystkich, ale od poniedziałku do piątku studenci i uczniowie mogą liczyć na 11-procentową zniżkę.

Szukamy najlepszego dania z wrocławskich restauracji. Jeśli uważasz coś za godne polecenia, napisz: online@gazeta. wroc.pl

Zobacz: Bernard - czeska kuchnia w sercu Wrocławia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto