Duszony karczek składniki:
kilka plastrów karczku (np. 8), cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 1/3 kostki masła, szklanka wody, łyżeczka papryki, łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki rozmarynu, szczypta cząbru, sól, pieprz
Duszony karczek przygotowanie:
Karczek umyć w zimnej wodzie, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Na głębokiej patelni podgrzać olej. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski. Wrzucić na olej i lekko podsmażyć, dodać karczek - ułożyć plaster przy plastrze. W wodzie wymieszać wszystkie przyprawy i zalać tym mięso. Przykryć pokrywką i dusić około 20-25 minut. Wyjąć karczek, dodać do sosu masło i wymieszać. Dodać z powrotem mięso przykryć pokrywką, wyłączyć gaz i gotowe.
Spodobał się Wam przepis na duszony karczek? Czekamy na Wasze przepisy: [email protected]
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?