Składniki na 6 osób:
900 g polędwicy wołowej, 4 łyżki oleju, pół szklanki rosołu, pół szklanki wytrawnego wina Sherry, 4 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup, 5 cebul, 250 g porów (część biała), 250 g pieczarek, 200 g kapusty, łyżka cukru, pieprz, sól.
• Pokrojoną na cienkie plasterki polędwicę (lekko zamrożona kroi się lepiej) obsmażyć na dużej patelni na oleju razem z pokrojoną na cienkie plasterki cebulą.
• Gdy cebula przyrumieni się, odsunąć mięso z cebulą na bok patelni, dodać grzyby, warzywa i rosół. Dusić kilka minut (warzywa muszą być lekko twarde) na końcu dodać przyprawy i cukier.
Sukiyaki dobrze jest smażyć na stole, używając elektrycznego płaskiego grilla. Nie wolno smażyć od razu całego mięsa, a wrzucać na grill po kilka kawałków. Sukiyaki jest dla Japończyków tym, czy dla Szwajcarów fondue. Służy nie tylko konsumpcji, ale zacieśnianiu towarzyskich więzi przy stole. Do sukiyaki podaje się ryż lub japoński makaron shiritaki.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?