Tłusty czwartek - przepis na faworki
Czas przygotowania i smażenia: około 60 minut
Ilość porcji: 30
Faworki - składniki:
- 10 dag masła (1/2 kostki)
- 1/2 szklanki cukru
- torebka cukru waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- mała torebka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej lub smalec do smażenia (25 dag)
- cukier puder do posypania
Przepis na faworki - przygotowanie ciasta
By przygotować ciasto na faworki należy najpierw masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę (można ją najpierw przesiać przez sito), proszek do pieczenia, sól i jajka. Ciasto zagnieść, a następnie wybić wałkiem (przez około 15 minut). Gotowe ciasto na faworki włożyć do lodówki na 30 minut.
Przepis na faworki - formowanie
Wyciągnięte z lodówki ciasto należy cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski na chrusty. Każdy pasek naciąć w środku na 2–3 cm. Przy formowaniu chrustów należy przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
Przepis na faworki - smażenie
Smażenie faworków nie jest bardzo skomplikowane. Chrusty smażymy w garnku na głębokim, rozgrzanym oleju. Powinny mieć one kolor złoty. Po usmażeniu faworki kładziemy na papierowych serwetkach, by odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
CZYTAJ TAKŻE: Dlaczego jemy pączki? I jakie można znaleźć w sklepach?
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?