Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

„Zupa leśna" triumfowała w Dolnośląskim Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju

Redakcja
Paweł Gołębiowski
„Zupa leśna" triumfowała w Dolnośląskim Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju

Znakomita „Zupa leśna” triumfowała w tegorocznym 12. Dolnośląskim Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju. W konkursie na najlepszą zupę przeprowadzonym w ramach festiwalu udział wzięło ponad 20 zup. Wszystkie były pyszne. Oceniano ich smak, ale także aromat i wygląd.
Komisja konkursowa wybrała najlepsze kilka dni temu, a w środę, 1 maja podczas finału Festiwalu odbyła się uroczystość nagrodzenia laureatów. W parku w pobliżu Pawilonu Zdrojowego zabawa trwała od godz. 15. Były zatem m.in. animacje dla dzieci prowadzone przez Klaunów Klarę i Patryka, a także dmuchane zjeżdżalnie oraz kącik plastyczny. Stoiska z gastronomią i rękodziełem. Tuż po uroczystym otwarciu dla wszystkich gości przygotowano poczęstunek zupowy. Na specjalnych stoiskach rozdawano różne zupy. Było ich w sumie około 500 litrów, ale rozchodziły się błyskawicznie, bo na 12. Dolnośląski Festiwal Zupy przyjechały setki osób z całej okolicy. Wielu chętnych było też do spróbowania dań (zupy porowej z grzankami i polędwiczek) przygotowanych przez znakomitego gościa festiwalu – Jakuba Kuronia. Wiele pań robiło notatki podczas jego pokazu kulinarnego, dopytywały też o szczegóły.
Jakub Kuroń podpisywał także Certyfikat Dobrego Smaku wręczany najlepszym w konkursie. Były oczywiście także tradycyjnie Złote, Srebrne i Brązowe Wazy, oraz inne bardzo atrakcyjne nagrody: wycieczki zagraniczne i vouchery na reklamę.
Za Restauracją Ciekawa z Jedliny-Zdroju, która przygotowała „Zupę leśną” z kuleczkami mięsnymi (z mięsa jelenia), na drugim miejscu uplasował się Hotel i Restauracja „Księżyc” ze Świebodzic z „Zupą serową z grzankami”. „Księżyc” dostał też wyróżnienie za „Zupę krem z kukurydzy z popcornem i granatem”. Trzecie miejsce przypadło Restauracji „Polskie smaki” z Wałbrzycha. Jej „Zupa węgierska pikantna” była trzecia, a do tego „Zupa grzybowa z kluseczkami”została wyróżniona.
Czwarte miejsce zajął „Krupnik z grzybami” przygotowany przez Uzdrowisko Szczawno-Jedlina, piąta była „Zupa gulaszowa spod Borowej z bułeczką domowego wypieku” z Zacisza Trzech Gór z Jedliny-Zdroju, a szósta „Węgierska zupa gulaszowa z marynowaną wołowiną” z Gospody Pizzerii Soczyste Pieczyste ze Starych Bogaczowic.
Podczas festiwalu w Jedlinie, na placu przez Pawilonem Zdrojowym zaprezentował się Zespół Pieśni i Tańca Jedliniok. Był koncert nazwany „Wielcy Nieobecni” w wykonaniu
Pawła Wenderskiego, dwukrotnego laureata programu „Szansa na sukces”. Na zakończenie przygotowano zabawę przy muzyce DJ.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto