Na pomysł serwowania dań rodem z Armenii wpadła Ashkhen Yeghoyan. Jest Ormianką, która od 9 roku życia mieszka w Wałbrzychu. Podobnie jak klika jej sióstr, uczyła się w szkole muzycznej w Wałbrzychu, a następnie studiowała farmację.
Wszystkie dziewczyny są dobrze wykształcone. Ashkhen jeszcze do niedawna można było spotkać w aptece B1, gdzie doradzała pacjentom przy wyborze leków. Obecnie przebywa na urlopie macierzyńskim z drugim dzieckiem. Na co dzień jest mamą 9-letniego Dawida i rocznego Marcela.
- Od dawna marzyłam o otwarciu takiego miejsca, gdzie mogłabym pokazać wałbrzyszanom naszą kuchnię. Jest po prostu pyszna,a tu serwujemy najbardziej narodowe dania Armenii - mówi Ashkhen. Dodaje jednak, że sama nie odważyłaby się odtworzyć takich dań, dlatego postanowiła skorzystać z pomocy gospodyni z Armenii, która jednocześnie od 30 lat pracowała jako kucharka w restauracjach i hotelach nie tylko w Armenii, ale i w różnych częściach Europy, m.in. w Grecji i Rosji.
I tak w Wałbrzychu pojawiła się Lusi Mkrtchyan, która opracowała receptury wszystkich potraw serwowanych w Smacznej Chacie jak na Kaukazie. - Ja wytłumaczyłam, które dania chciałabym podawać w tym miejscu, a Lusi je opracowała - zaznacza właścicielka kaukaskich smaków.
Wszystko przygotowywane jest na bazie świeżych produktów, co cechuje kuchnię ormiańską. Właścicielka kupuje je u lokalnych dostawców, zatem nie znajdziecie tu mięsa z marketu! A w logistyce i zaopatrzeniu pomaga jej mąż Marcin. Dużo tu mięs, pachnących ziół, oliwy i faszerowanych warzyw, ogromną rolę odgrywa tradycyjny chleb ormiański lavasz, który podaje się do różnych dań i którego receptura jest wpisana na listę UNESCO!
To rodzaj pieczywa, które Polakom może przypominać wiejskie podpłomyki albo meksykańską tortillę czy hinduskie chapati. Do jego wytwarzania używa się tylko wody, mąki i soli. A następnie w płaskie placuszki zawija pyszne dania.
- Nasza karta nie jest długa, dlatego warto spróbować wszystkich dań po kolei i tak właśnie robią nasi klienci, których sobie już sporo zaskarbiliśmy, choć działamy dopiero od listopada ub. roku! - cieszy się właścicielka.
My skusiliśmy się na Blincik czyli naleśnika z pyszną wołowiną i pachnącymi ziołami, za który zapłaciliśmy tylko 5 zł! Byliśmy po obiedzie, dlatego wzięliśmy jedną sztukę, w karcie serwowane są cztery sztuki za które płaci się 20 zł.
Co jeszcze dla miłośników mięsa? Lula wołowa lub drobiowa. Czyli ormiański chlebek lavash, szaszłyk z mięsa mielonego, surówka, sos i przyprawy. Brutuc karczek czyli grilowane mięso podawane z chlebkiem i surówką. Jednym z tradycyjnych bardziej znanych dań są gołąbki w liściach winogron z ryżem i wołowiną. Warto pomyśleć również o faszerowanych paprykach w wersji z wołowiną albo wege. Kusząco wyglądają i pachną również dania z bakłażana.
Ashkhen Yeghoyan zachęca również do skosztowania rarytasów, które specjalnie sprowadza z Armenii! To lemoniady, różne konfitury, czy marynowana okra, albo bardzo słodka pasta z orzechów włoskich!
- Na przykład dżem morelowy ma zupełnie inny smak niż w polskim sklepie. W Armenii morele spadają na ziemię jak kasztany w Wałbrzychu. Jest ich mnóstwo i są pękate, soczyste, bardzo słodkie. Albo pasta z zielonych orzechów, również bardzo słodka. Je się ją łyżeczką i popija gorzką kawą albo herbatą. Może też służyć jako dodatek do deserów. W środku w słoiczku znajdziecie całe orzechy - opowiada właścicielka Smaków jak na Kaukazie.
Warto dodać, że istnieje również możliwość zamówienia jedzenia z dowozem. Dostawy są od 30 zł, na terenie Piaskowej Góry gratis. W pozostałych lokalizacjach, w zależności od odległości, trzeba zapłacić od 4 zł np. do Szczawna-Zdroju do 8 zł za dostawę do Świebodzic.
W planach właścicielka ma postawienie kilku stolików przed Smaczną Chatą na Piaskowej Górze, gdzie będzie można zjeść na świeżym powietrzu. W naszym mieście to jedyne miejsce, gdzie serwuje się taką kuchnię. - A że mieszają tu tylko trzy rodziny z Armenii, to raczej większość wałbrzyszan nie będzie miała okazji spróbować naszych dań gdzie indziej - zaprasza z uśmiechem Ashkhen.
Zobaczcie zdjęcia potraw ze Smacznej Chaty jak na Kaukazie, która mieści się w okolicach Stokrotki na Piaskowej Górze w Wałbrzychu
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?