MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tu zjesz najlepsze lody w Kielcach. Oto lodziarnie polecane przez kielczan

Joanna Tomusiak
Joanna Tomusiak
Temperatura za oknami coraz wyższa a to oznacz, że nadszedł zatem sezon na lody i wszelkiego rodzaju desery lodowe. Gdzie znajdują się najlepsze lodziarnie w Kielcach? Do których kawiarni ustawiają się ogromne kolejki po lody? Oto lokale polecane przez użytkowników Google.

>>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH
Temperatura za oknami coraz wyższa a to oznacz, że nadszedł zatem sezon na lody i wszelkiego rodzaju desery lodowe. Gdzie znajdują się najlepsze lodziarnie w Kielcach? Do których kawiarni ustawiają się ogromne kolejki po lody? Oto lokale polecane przez użytkowników Google. >>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH Pixabay.com
Temperatura za oknami coraz wyższa a to oznacza, że nadszedł zatem sezon na lody i wszelkiego rodzaju desery lodowe. Gdzie znajdują się najlepsze lodziarnie w Kielcach? Do których kawiarni ustawiają się ogromne kolejki po lody? Oto lokale polecane przez użytkowników Google.

Krótka historia lodów

Mrożone desery są znane Chińczykom od trzech tysięcy lat, a do Europy trafiły one za sprawą Arabów, którzy w X wieku przekazali receptury sorbetów Sycylijczykom. Współczesne lody stworzył renesansowy architekt i kucharz Bernardo Buontalenti, mrożąc kogel-mogel z mlekiem. Najstarsza wzmianka o sorbetach w języku polskim pochodzi z XVII wieku, od dyplomatów podróżujących do Turcji. W polskiej książce kucharskiej pierwszy umieścił je w 1783 roku Wojciech Wielądko, początkowo obecne były na dworze królewskim, dopiero potem trafiły do kuchni szlacheckiej. Jedną z pierwszych polskich receptur na lody zapisała w 1880 roku Florentyna Niewiarowska w książce "Doświadczone sekreta smażenia konfitur i soków oraz robienia konserw, galaret, marmolad, lodów, wódek, likierów, nalewek, ratafij najrozmaitszych konserw owocowych w spirytusie i occie, owoców suszonych w cukrze", jednak były wtedy podawane tylko w najbardziej ekskluzywnych lokalach. Do upowszechnienia w Polsce lodów doszło w okresie międzywojennym, kiedy na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy i Poznania zaczęto sprzedawać lody w dwóch waflach z wózków. Dopiero w latach 30. XX wieku. pojawiły się pierwsze pakowane lody produkowane fabrycznie - lody Pingwin.

Jak powstają lody

Lody to nic innego jak zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych bądź wody z dodatkami smakowym. Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego. Lody podawane są w różnej postaci, najczęściej w rożku lub kubku waflowym w postaci gałek lub w postaci zakręconego stożka (lody włoskie i amerykańskie), czy na patyku. Występują w ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy i kruszona czekolada.

Najlepsze lody w Kielcach

Na zewnątrz coraz cieplej, nadszedł zatem sezon na lody i wszelkiego rodzaju desery lodowe. Gdzie znajdują się najlepsze lodziarnie w Kielcach? Do których kawiarni ustawiają się ogromne kolejki po lody? W naszym rankingu znajdują się tylko kieleckie lodziarnie i kawiarnie z oceną powyżej 4.5 (w skali do 5) i najwyższą liczną opinii. Oto lokale polecane przez użytkowników Google.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Tomasz Adamek na gorąco komentuje swój pierwszy występ we freakach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto