Wigilijne symbole i tradycje - znasz wszystkie?
Regionalne wigilijne przysmaki, które w ostatnich dekadach rozpowszechnione w całym kraju to: - kulebiak – duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa, czasem z ryb z dodatkiem jarzyn i ryżu. Według tradycji podlaskiej wytwarzany z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. - makiełki – tradycyjna wielkopolska potrawa wigilijna z maku, bakalii i lekkiego pieczywa lub klusek, niekiedy makaronu, - gołąbki (z kaszą i grzybami), - kutia – robiona z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu i bakalii, m.in. orzechów i rodzynek. Za świąteczne ciasta uważane są ciasta z jabłkami w tym strudle i strucle, pierniki, makowiec, a także serniki. Symbolika składników potraw Mak i grzyby to znane od wieków środki halucynogenne. Dzięki ich właściwościom przodkowie utrzymywali kontakt ze zmarłymi. Mak i ziarna zbóż symbolizowały też płodność. Miód znamionował dostatek i przychylność istot nie z tego świata. Ryba to nie tylko symbol pierwotnych chrześcijan, ale też znamię płodności i odrodzenia. Kapusta i groch. Groch urodzajne warzywo symbol zdrowia, zaś kapusta przez swą trwałość i łatwość w przechowywaniu nawiązywała do wiosennego odrodzenia.