Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

12 potraw wigilijnych. Barszcz czerwony, uszka, ryby, kutia. Jak je zrobić? [PROSTE PRZEPISY]

red.
12 potraw wigilijnych
ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole. 

Potrzebujesz:

30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
2 średnie cebule
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kostka rosołowa grzybowa
2-3 łyżki masła
kilka kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
natka pietruszki
kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości. 

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak! 

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy. 

Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:
12 potraw wigilijnych ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole. Potrzebujesz: 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków) 2 średnie cebule 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora kostka rosołowa grzybowa 2-3 łyżki masła kilka kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz natka pietruszki kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki Sposób przygotowania: Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości. Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak! Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy. Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: ARC DZ
Wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. W galerii zdjęć znajdziecie przepisy na tradycyjne dania wigilijne wraz z instrukcją wykonania. Na kolejne slajdy możecie przechodzić za pomocą strzałek lub gestów.
od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto