5 ciast bez pieczenia na weekend [SPRAWDZONE PRZEPISY]
Cytrynowy torcik
50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z cytryn i sok z cytryn. Można również ubić na parze żółtka z cukrem i po wystudzeniu wcierać tę masę do masła, na przemian z cytryną. Masa ma być jednolita, żółta, kwaśna. Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym, wysypać mielonymi migdałami lub orzechami albo skruszonymi biszkoptami. Ułożyć gwiazdę z biszkoptów na dnie tortownicy, boki wypełnić biszkoptami w płotek. Nałożyć 1/3 masy, znów ułożyć gwiazdę z biszkoptów, powtarzając te czynności w zależności od wielkości tortownicy. Ostatnią gwiazdę należy wysypać jak spód, przykryć papierem pergaminowym, przykryć dopasowanym talerzykiem, obciążyć ciężarkiem po to, aby masa wypełniła luki między biszkoptami. Schłodzić w lodówce, wyjąć z tortownicy przed podaniem.