18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

6 dolnośląskich przysmaków powalczy o tytuł kulinarnej "Perły"

Redakcja
fot. Maciej Serweta
Zakończyła się XI regionalna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. W Pasażu Grunwaldzkim zaprezentowano kilkadziesiąt produktów spożywczych i potraw z Dolnego Śląska. Sześć spośród nich uzyskało nominację do ogólnopolskiego konkursu „Perła”, który rozstrzygnie się podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food w Poznaniu.

Dolny Śląsk w Poznaniu reprezentować będą:
1. chleb z młyna żytni na zakwasie z Jordanowa Śląskiego,
2. miód lipowy z Brzegu Dolnego,
3. zawidowicka szynka z prosięcia,
4. cyder – jabłecznik z Trzebnicy
5. roladki z młodej wrzosówki z Golińska (powiat wałbrzyski) oraz
6. łemkowska kieselycia z komperami z Wrocławia.

W tegorocznym konkursie przyznano nagrody i wyróżnienia w kilku kategoriach. Najlepsze dolnośląskie produkty i przetwory mięsne w 2011 to kiełbasa wołyńska z Niemczy i biała surowa z Zawidowic. Spośród produktów mlecznych nagrodzono ser kozi z kozieradką z Łomnicy. Mimo, że dolnośląskie karpie są coraz popularniejsze w całym kraju, podczas zmagań musiały ustąpić miejsca ślężańskiemu pstrągowi wędzonemu z Sobótki, który wygrał w kategorii Produkty i przetwory z Ryb. Natomiast w kategorii miodów jurorzy przyznali dwie równorzędne nagrody. Ich podniebienia uwiódł zarówno miód leśny – malinowy z Kamieńca Ząbkowickiego, jak i miód lipowy Krupiec z Ciepłowodów.

Organizatorami konkursu byli Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Gdzie zjeść, gdzie kupić potrawy nominowane do "Perły"?

Kieselycia – to tradycyjny łemkowski postny żur z ziemniakami. Oprócz nominacji do „Pereł”, kieselycia zdobyła także I miejsce w kategorii „najlepsze danie i potrawa regionalna”. Niepodrabialny żur to specjalność Karczmy Łemkowskiej z Wrocławia:
Karczma Łemkowska, Wrocław ul. Grabiszyńska 251E

Roladki z młodej wrzosówki to plastry mięsa z młodej owcy faszerowane grzybami. Przygotowała je zagroda agroturystyczna „Wiecha” z Golińska:
Zagroda agroturystyczna Wiecha, Golińsk 70, 58- 350 Mieroszów

Cyder z Trzebnicy to lekki napój alkoholowy, przefermentowany z dojrzałych jabłek. Specjalizuje się w nim pan Henryk Nowakowski:
Henryk Nowakowski, tel. 71-312-10-50

Zawidowicka szynka z prosięcia, to specjał Masarni Urbanowski z Zawidowic koło Bierutowa:
Masarnia Bronisław Urbanowski, 56 – 420 Bierutów, Zawidowice 40B

Nominowany do „Perły” miód lipowy z Godzięcina koło Brzegu Dolnego, wytwarzają państwo Danuta i Henryk Kamaszuk: (tel. 71-319-67-78)

Chleb żytni na zakwasie z Jordanowa Śląskiego powstaje w młynie pana Zenona Feszczuka:
55 – 065 Jordanów Śląski, ul. Wrocławska 18

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: 6 dolnośląskich przysmaków powalczy o tytuł kulinarnej "Perły" - Dolnośląskie Nasze Miasto

Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto