Dolny Śląsk w Poznaniu reprezentować będą:
1. chleb z młyna żytni na zakwasie z Jordanowa Śląskiego,
2. miód lipowy z Brzegu Dolnego,
3. zawidowicka szynka z prosięcia,
4. cyder – jabłecznik z Trzebnicy
5. roladki z młodej wrzosówki z Golińska (powiat wałbrzyski) oraz
6. łemkowska kieselycia z komperami z Wrocławia.
W tegorocznym konkursie przyznano nagrody i wyróżnienia w kilku kategoriach. Najlepsze dolnośląskie produkty i przetwory mięsne w 2011 to kiełbasa wołyńska z Niemczy i biała surowa z Zawidowic. Spośród produktów mlecznych nagrodzono ser kozi z kozieradką z Łomnicy. Mimo, że dolnośląskie karpie są coraz popularniejsze w całym kraju, podczas zmagań musiały ustąpić miejsca ślężańskiemu pstrągowi wędzonemu z Sobótki, który wygrał w kategorii Produkty i przetwory z Ryb. Natomiast w kategorii miodów jurorzy przyznali dwie równorzędne nagrody. Ich podniebienia uwiódł zarówno miód leśny – malinowy z Kamieńca Ząbkowickiego, jak i miód lipowy Krupiec z Ciepłowodów.
Organizatorami konkursu byli Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Gdzie zjeść, gdzie kupić potrawy nominowane do "Perły"?
Kieselycia – to tradycyjny łemkowski postny żur z ziemniakami. Oprócz nominacji do „Pereł”, kieselycia zdobyła także I miejsce w kategorii „najlepsze danie i potrawa regionalna”. Niepodrabialny żur to specjalność Karczmy Łemkowskiej z Wrocławia:
Karczma Łemkowska, Wrocław ul. Grabiszyńska 251E
Roladki z młodej wrzosówki to plastry mięsa z młodej owcy faszerowane grzybami. Przygotowała je zagroda agroturystyczna „Wiecha” z Golińska:
Zagroda agroturystyczna Wiecha, Golińsk 70, 58- 350 Mieroszów
Cyder z Trzebnicy to lekki napój alkoholowy, przefermentowany z dojrzałych jabłek. Specjalizuje się w nim pan Henryk Nowakowski:
Henryk Nowakowski, tel. 71-312-10-50
Zawidowicka szynka z prosięcia, to specjał Masarni Urbanowski z Zawidowic koło Bierutowa:
Masarnia Bronisław Urbanowski, 56 – 420 Bierutów, Zawidowice 40B
Nominowany do „Perły” miód lipowy z Godzięcina koło Brzegu Dolnego, wytwarzają państwo Danuta i Henryk Kamaszuk: (tel. 71-319-67-78)
Chleb żytni na zakwasie z Jordanowa Śląskiego powstaje w młynie pana Zenona Feszczuka:
55 – 065 Jordanów Śląski, ul. Wrocławska 18
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?