Jury złożone z restauratorów i przedstawicieli MBP-CK, starostwa oraz gminy miało problem z wybraniem najpyszniejszej potrawy. Zapiekanki, ziemniaki faszerowane, zakręcone frytki, ziemniaki góralskie, staropolskie i w berecikach, a także tak egzotyczne jak ślimaki cesarzowej, hirino, czy sałatka z Gnocchi "Santa Lucia" - to tylko niektóre pyszności. Był też ziemniaczany tort, rogaliki, gofry i strucle. Palce lizać. Zwycięzcy rywalizacji otrzymali sprzęt AGD i komplety naczyń użytecznych w kuchni ufundowane przez starostwo powiatowe.
Radochę miały dzieci, które walczyły o nagrody w ziemniaczanych konkursach, a straż pożarna wystąpiła w nietypowej roli podpalaczy... ogniska, w którym upieczono kiełbaski i oczywiście ziemniaki. Przygrywała muzyka, a nawet pogoda dopisała (pragnąc zapewne zrekompensować deszczowe Święto Pieczonego Ziemniaka). Słowem, impreza się udała.
A oto wyniki tegorocznej edycji konkursu kulinarnego Biesiady Ziemniaczanej pod Mniszkiem
Kategoria na zimno:
I nagroda - Irena Friedrich za "Paluszki ziemniaczane z sosem curry"
II nagroda - Maria Burzyńska za "Śledzie pod warzywną pierzynką"
II nagroda - Henryka Wiaderna za "Torcik "Barbarka"
Kategoria na ciepło:
I nagroda - Danuta Friedrich za "Roladę z sosem pieczarkowym"
II nagroda - Jolanta Kaluch za "Zapiekankę ziemniaczaną"
II nagroda - Jadwiga Kubik i Anna Barczuk za "Ziemniaczki w berecikach"
Nagrodę specjalną od państwa Kulikowskich przyznano Marii Burzyńskiej.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?