Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chrupiące placki warzywne z ziemniakami, cukinią i marchewką. Przepis na lekki, wiosenny obiad. Jeden składnik dodaje wyjątkowego smaku

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne placuszki warzywne z fetą to pomysł na lekki, wiosenny obiad. Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne placuszki warzywne z fetą to pomysł na lekki, wiosenny obiad. Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na lekki obiad bez mięsa? Proponuję sprawdzony przepis na placki warzywne. Są chrupiące, aromatyczne i bardzo smaczne. Do ich przygotowania potrzebujesz m.in. ziemniaków, cukinii i marchewki. Wyjątkowy, wyrazisty smak zapewnia dodatek sera feta. Przekonaj się, jak prosto i szybko możesz zrobić wyśmienity obiad i wypróbuj przepis na placki warzywne z fetą.

W skrócie:

Placki z ziemniaków, cukinii i marchewki to pomysł na lekki, wiosenny obiad. Pysznie smakują z dodatkiem wyrazistego sera feta. Nieco ostrości dodaje, także posiekany por. Placuszki możesz podać na ciepło z sosem koperkowym, czosnkowym lub curry. To także dobry pomysł na zimną przekąskę na imprezę. Jeśli lubisz ostre smaki, to dodaj do nich odrobinę chili lub pieprzu cayenne.

Zobacz w galerii, jak zrobić wyśmienite i chrupiące placuszki warzywne z fetą.

Przepis na placki warzywne z fetą

czas przygotowania: 40 minut
porcja na: ok. 16 placuszków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 małą cukinia,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 por,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 150 g sera feta,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić placki warzywne z fetą?

  1. Warzywa umyj i obierz.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce na dużych oczkach i przełóż na gęste sito.
  3. Cukinię i marchewkę również zetrzyj na tarce i przełóż na drugie sito, by odsączyć nadmiar wody.
  4. Pora lub cebulę drobno posiekaj.
  5. Do miski włóż odsączoną z wody cukinię i marchewkę, pora oraz ziemniaki. Na dnie wody z odsączania ziemniaków powinien utworzyć się biała masa, to skrobia, dodaj ją do pozostałych warzyw, a wodę wylej.
  6. Dodaj jajko, mąkę, jogurt naturalny oraz sól i pieprz - z solą postępuj ostrożnie, zazwyczaj ser feta jest już bardzo słony.
  7. Wymieszaj składniki.
  8. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę i wymieszaj.
  9. Rozgrzej olej na patelni, kładź po dwie łyżki warzyw na placuszek. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  10. Gotowe placuszki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.
  11. Podawaj na ciepło np. z sosem koperkowym lub czosnkowym.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiące placki warzywne z ziemniakami, cukinią i marchewką. Przepis na lekki, wiosenny obiad. Jeden składnik dodaje wyjątkowego smaku - Strona Kuchni

Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto