MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest...
fot. gbh007/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone potrawy

Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest bardzo popularne w naszej rodzimej kuchni. Panierka, składająca się zazwyczaj z bułki tartej lub płatków kukurydzianych w dużym stopniu pochłania tłuszcz, a cholesterol zawarty w mięsie pod wpływem temperatury ulega utlenieniu.

Utleniony cholesterol nasila odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach i zwiększa ryzyko zawałów oraz choroby Alzheimera.

Najlepszą obróbką termiczną wydaje się zatem gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.

Zobacz również

Dania - Anglia NA ŻYWO. Anglicy pokażą lepszy futbol? Gdzie oglądać?

Dania - Anglia NA ŻYWO. Anglicy pokażą lepszy futbol? Gdzie oglądać?

Piękna reklama koszykówki w wykonaniu Trefla Sopot. Hala szalała z radości

Piękna reklama koszykówki w wykonaniu Trefla Sopot. Hala szalała z radości

Polecamy

Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

GORĄCY TEMAT
Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?

Tylko popatrz co na siebie założyła Racewicz. Ten krój ukryje pelikany i masywne uda

Tylko popatrz co na siebie założyła Racewicz. Ten krój ukryje pelikany i masywne uda