Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na...
fot. foodandmore/123RF

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Szparagi to bogate źródło potasu i kwasu foliowego

Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na maj-czerwiec. To kolejne warzywo od wysokiej zawartości błonnika i niskiej wartości energetycznej. Mają zaledwie średnio 18,6 kcal w pęczku! To dobre źródło potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K. Są polecane osobom na dietach odchudzających i kobietom w ciąży. Mogą być jedzono na surowo, ale zazwyczaj wykorzystywane są jako baza do zup, dodatek do makaronu lub sałatek.

Zobacz również

Jedenastka Ekstraklasy. Serce się raduje, Górnik Zabrze podium ma

Jedenastka Ekstraklasy. Serce się raduje, Górnik Zabrze podium ma

Tomasz Jasik: Jestem spokojny o tę drużynę

Tomasz Jasik: Jestem spokojny o tę drużynę

Polecamy

5 pokarmów, które mogą powodować nieświeży oddech. Nie jedz ich przed wyjściem z domu

5 pokarmów, które mogą powodować nieświeży oddech. Nie jedz ich przed wyjściem z domu

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Egzamin ósmoklasisty 2024 z angielskiego. Tu pojawią się odpowiedzi i arkusz

Egzamin ósmoklasisty 2024 z angielskiego. Tu pojawią się odpowiedzi i arkusz