Kilogram derenia samodzielnie zebranego kosztuje 15 zł. Te owoce, które zebrało Nadleśnictwo kosztują 30 zł. Ale zbieranie owoców w Arboretum to czysta przyjemność i możliwość spędzenia wspólnie czasu.
Rodzina z Gołębic na dereniobranie przyjechała już kolejny raz. Na przygotowanie zapasu nalewki i konfitur potrzeba 10 kilogramów.
- Zbiera się szybko i przyjemnie, to już nasza mała tradycja. W minionym roku zbierałam sama, w tym roku są ze mną bliscy - mówi nam mieszkanka Gołębic.
Po derenie na nalewkę przyjechało także małżeństwo z Wrocławia. - W ubiegłym roku przegapiliśmy zbiory, ale w tym jesteśmy - uśmiecha się nasz rozmówca.
Dereniobranie możliwe będzie jeszcze w przyszły weekend, 11 i 12 września w godzinach od 9 do 17. Jak poinformował nas Mateusz Zapart z Naldeśnictwa Syców w minionym roku zebrano w sumie 300 kilogramów owoców.
PRZEPIS NA KONFITURĘ Z DERENIA
SKŁADNIKI
2 KG OWOCÓW DERENIA
2 SZKLANKI WODY
2 KG CUKRU
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Dojrzały dereń należy umyć i wydrylować (jest to niestety dość czasochłonne). Wodę doprowadzić do wrzenia i dodać do niej cukier. Gotować do momentu uzyskania cukrowego syropu. Następnie wsypać dereń. Całość doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu przez około 5 minut. Wystudzić i odstawić na jeden dzień. Po tym czasie ponownie zagotować (szybko) i smażyć na małym ogniu, aż do momentu, gdy owoce będą szkliste. W czasie smażenia warto mieszać całość jedynie kolistym ruchem garnka, a nie łyżką. Po ugotowaniu przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
źródło przepisu: https://beszamel.se.pl/przepisy/przetwory/domowa-konfitura-z-derenia-jadalnego-dobry-przepis-re-VLwz-uPoT-NDEc.html
Najlepsze atrakcje Krakowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?