Dietetyk Aleksandra Szczygielska radzi
W przedwiośniu nie musimy suplementować się tabletkami, wystarczy jeść co nam natura daje. Jemy sezonowe owoce cytrusowe bogate w witaminę C. Znajdziemy na sklepowych polkach truskawki i arbuzy, tylko że to nie nie pachną one i nie mają tyle wartości odżywczych co w sezonie.
Dietetyk Aleksandra Szczygielska: cytrusy są zdrowe
Owoce cytrusowe są niskokaloryczne i zawierają wiele witamin i cennych substancji. Zawierają błonnik, który pobudza przemianę materii, usprawnia pracę jelit.
Zawierają potas, który oczyszcza organizm oraz usuwa nadmiar wody. Osoby będące na diecie redukującej tkankę tłuszczową często rezygnują z owoców, ponieważ zawierają cukier i mają zbyt wysoki indeks glikemiczny. W krótkim czasie po ich spożyciu mamy wilczy apetyt.
Cytrusami możemy zajadać się do woli bez względu nawet na najbardziej rygorystyczną terapię odchudzającą ponieważ mają mało kalorii, zwłaszcza grejpfruty, polecane diabetykom.
Cytrusy podnoszą odporność co w sezonie niskich temperatur . Pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty jedzone często, potrafią się nam odwdzięczyć korzystnie wpływając na zdrowie i na figurę. Powinny znaleźć się w naszym menu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dietetyk Aleksandra Szczygielska radzi - przeczytaj inne porady
Kiszonki i mrożonki
Sport odchudzi, ale tylko stosowany z dietą
Dietetyk Aleksandra Szczygielska - przeczytaj o niej więcej
Konferencja prasowa po meczu Korona Kielce - Radomiak Radom 4:0
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?