Powraca Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju. Jego osiemnasta edycja już w sobotę, 3 lipca. Tym razem nie odbędzie się, tak jak w ostatnich latach, w parku na terenie uzdrowiska, ale na terenie Zespołu Pałacowo-Hotelowego „Jedlinka” przy ul. Zamkowej.
Przypomnijmy, że w ubiegłym roku mieliśmy przerwę, bo Dolnośląski Festiwal Zupy nie mógł odbyć się z powodu pandemii. W poprzednim triumfowała znakomita „Zupa leśna”.
Za Restauracją Ciekawa z Jedliny-Zdroju, która przygotowała te właśnie „Zupę leśną” z kuleczkami mięsnymi (z mięsa jelenia), na drugim miejscu uplasował się Hotel i Restauracja „Księżyc” ze Świebodzic z „Zupą serową z grzankami”. „Księżyc” dostał też wyróżnienie za „Zupę krem z kukurydzy z popcornem i granatem”. Trzecie miejsce przypadło Restauracji „Polskie smaki” z Wałbrzycha. Jej „Zupa węgierska pikantna” była trzecia, a do tego „Zupa grzybowa z kluseczkami”została wyróżniona.
Jak zwykle oceniano smak zup, ale także aromat i wygląd.
Oprócz nagród, którymi były oczywiście tradycyjnie Złote, Srebrne i Brązowe Wazy, oraz inne bardzo atrakcyjne: wycieczki zagraniczne i vouchery na reklamę, w 2019 roku Jakub Kuroń podpisywał także Certyfikat Dobrego Smaku wręczany najlepszym w konkursie.
Jak będzie teraz zobaczymy. Zapowiada się bardzo atrakcyjnie. Szczegóły na plakacie w galerii.
Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?