Tłusty Czwartek. Kolejki pod pączkarniami
Największe oblężenie przeżywają dziś w Pile dwie nowe pilskie pączkarnie - Pączkarnia Babci Jańci oraz Pączkarnia Manufaktura. Znawcy tematu przekonują, że dobre pączki w Pile można dostać także pod innym adresem np. w Piekierni i Cukierni "Bochenek". Można też zrobić pączki samemu. Zebraliśmy dla was najciekawsze przepisy.
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki
Składniki:
- 200 ml mleka 2-procentowego
- 30 g drożdży
- 80 g cukru
- 80 g masła
- 6 żółtek
- 600 g masła
- 300 g konfitury z płatków róży
Sposób przygotowania:
z mleka, drożdży, cukru i części mąki zrobić rozczyn;gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiać ok. 30 min;na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto ponownie, aż będzie odstawać od ręki;z tak wyrobionego ciasta wykręcać kulki o wadze 35 g i nadziewać konfiturą;odstawić do wyrośnięcia;wyrośnięte pączki smażyć w głębokim tłuszczu
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki jabłkowe
Składniki:
- 500 g mąki
- 100 g drożdży, 250 ml mleka
- 100 g cukru, 60 g masła
- 2 jajka, szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- 3 duże jabłka
- tłuszcz do smażenia, cukier puder
Sposób przygotowania:
drożdże wkruszyć do mleka, dodać trochę cukru oraz 1 łyżkę mąki i wymieszać;wlać do reszty mąki, dodać cukier i sól;resztę mąki przesiać do miski, dodać masło ;jajka rozkłócić ze skórką cytrynową, dodać do mąki;całość wyrobić na gładkie ciasto;z ciasta uformować kulę, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosła;jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę;dodać do ciasta i całość jeszcze raz wyrobić, odstawić ciasto na 15 min, żeby ponownie podrosło;rozgrzać tłuszcz;łyżką odrywać ciasto, formować kulę i smażyć 3 min z każdej strony; ułożyć na papierze i osączyć z tłuszczu
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki z ajerkoniakiem
Składniki:
- 750 ml mleka
- 100 g masła
- 1,5 kg mąki
- 10 jajek
- 100 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 100 g drożdży
- aromat pomarańczowy
- skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
pół litra mleka zagotować z masłem; wsypać 500 g mąki i wymieszać;białka ubić;żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym; następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy;drożdże rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku;wszystko razem wymieszać w dużej misce, dodając resztę mąki i zaczyn drożdżowy; dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce; po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia; smażyć kilka minut po każdej ze stron; ostudzone pączki udekorować polewą
Nadzienie ajerkoniakowe:
- 4 jajka
- 300 g cukru pudru
- 400 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 250 ml likieru jajecznego
w głębokim naczyniu utrzeć jajka z cukrem pudrem na puszystą, białą masę ;mleko zagotować z laską wanilii i lekko schłodzić ;do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli mleko, cały czas ubijając ;kiedy składniki dokładnie się połączą, masę odstawić do schłodzenia ;do zimnej masy wlać likier jajeczny, delikatnie wymieszać
Przepisy na Tłusty Czwartek Przepis na pączki serowe
Składniki:
- 600 g mąki
- 4 jajka
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 20 g drożdży
- 400 g tłustego sera twarogowego
- 5 g proszku do pieczenia
- 50 ml gęstej śmietany
- 60 ml mleka
- 15 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- konfitura wiśniowa
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
z drożdży, mleka i trzech łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia;ser zmielić dwukrotnie, pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem, śmietaną, serem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, proszkiem do pieczenia i solą;dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto;formować z niego kulki, do środka wkładać po łyżeczce konfitury wiśniowej &#;pączki odłożyć do wyrośnięcia;smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor;osączać na papierze i jeszcze gorące posypać cukrem pudrem
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na faworki po włosku
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 25 ml grappy
- 50 g smalcu
- 30 ml oleju
- 15 g proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- tłuszcz do smażenia
- szczypta soli, cukier puder
Sposób przygotowania:
mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia;dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto;przykryć i odstawić na godzinę;rozwałkować na cienkie placki i radełkiem wycinać paski szerokości 4 cm i długości 8 cm;nacinać pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijać ciasta;wkładać partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor;osączyć na papierowym ręczniku;posypać obficie cukrem pudrem
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na sypki chrust
Składniki:
- 600 g mąki
- 14 jajek
- 60 g masła
- 130 ml śmietany
- 5 g soli
- 5 g spirytusu
- 2 kg smalcu do smażenia
Sposób przygotowania:
wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto;odstawić na 2 godz. do lodówki; rozwałkować na stolnicy i smażyć w głębokim tłuszczu;gotowe faworki przysypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki wiedeńskie
Składniki:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 6 żółtek
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 250 ml mleka
- 15 ml wódki
- 1 pomarańcza, esencja rumowa
- dżem morelowy, tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
drożdże, letnie mleko, 4 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia żółtka ze szczyptą soli utrzeć z cukrem, dodać resztę mąki i zaczyn drożdżowy wyrobić dodać rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze 10 min, dodając wódkę, otartą skórkę z pomarańczy i kilka kropel esencji rumowej pozostawić do wyrośnięcia kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je na grubość 1 cm, wykrawać szklanką, nadziewać dżemem morelowym, zlepić po dwa krążki i wykroić jeszcze raz szklanką układać na pergaminie i pozostawić do wyrośnięcia smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu z obu stron
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki orzechowe w sosie czekoladowym
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 ml mleka
- 15 g drożdży
- 160 g cukru
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g masła
- 5 ml esencji waniliowej
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia
Sos czekoladowy:
- 200 ml śmietanki 36-proc.
- 200 g ciemnej czekolady
Sposób przygotowania:
w ciepłym mleku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru orzechy drobno posiekać, wymieszać z mąką i resztą cukru dodać rozczyn, roztopione masło i esencję waniliową wyrobić ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wycinać foremką dowolne kształty, np. serca tak przygotowane pączki pozostawić do ponownego wyrośnięcia przygotować sos czekoladowy: w rondelku podgrzać śmietanę, dodać pokruszoną czekoladę mieszać aż do powstania gładkiego, lśniącego sosu pączki smażyć w głębokim tłuszczu podawać polane sosem czekoladowym i obficie posypane cukrem pudrem
Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki hiszpańskie
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 250 ml wody
- 8 jajek
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Glazura:
- 200 g cukru pudru
- 20 ml soku z cytryny
- 2-3 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli na wrzątek wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka ostudzić ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami przełożyć do rękawa cukierniczego na pergamin wycisnąć kółka ciasta o średnicy 7 cm partiami wkładać pączki do mocno rozgrzanego tłuszczu smażyć 4-5 min z każdej strony wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym cukier puder utrzeć z 2-3 łyżkami wrzątku i sokiem glazurą posmarować pączki
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?