Podczas Festiwalu Gulaszu Gór Sowich w Walimiu w Parku Jordanowskim gotowali przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych, restauracji, pensjonatów i osoby prywatne – miłośnicy dobrego jedzenia. Pyszny gulasz przygotowali też posłanka Katarzyna Mrzygłocka i wójt gminy Walim, Adam Hausman.
– W ubiegłym roku byłem na Węgrzech, w zaprzyjaźnionej z nami gminie Harkakötöny na ich święcie i tam odbywał się właśnie taki gulaszowy konkurs. Pomyślałem, że fajnie byłoby zrobić u nas coś takiego – wyjaśnia wójt. Jak planował tak zrobił. Zaprosił Węgrów, żeby pokazali jak powinno się przygotowywać dobry gulasz, a organizacją I Festiwalu Gulaszu w Górach Sowich zajęło się Centrum Kultury i Turystyki w Walimu. Goście z Węgier przygotowali świetny gulasz z baraniny, ale okazało się to danie wcale nie musi być specjalnością bratanków. Jurorzy najwyżej ocenili smak „Gulaszu gościnnego z Koroną” przygotowanego przez Izabelę Bistrzycką z Walimia. Taki gulasz można zjeść w „Gościńcu Korona” w Rzeczce, gdzie pani Izabela świetnie gotuje. – Nie ma w nim niczego niezwykłego. Mięso wieprzowe i wołowe, do tego pieczarki i papryka. Trzeba go jeszcze odpowiedznio przyprawić i tu jest cała tajemnica – wyjaśniała zadowolona zwyciężczyni.
Odwiedzający Festiwal, po degustacji chwalili jednak właściwie wszystkie gulasze. Były też atrakcje dla dzieci, tzw. dmuchańce i zjeżdżalnie. Także zabawa taneczna. Wszystko w węgierskich klimatach.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?