Gmina Walim wyrasta na kulinarną stolicę powiatu wałbrzyskiego. Na początku lipca odbył się tam I Festiwal Gulaszu w Górach Sowich. Natomiast w czwartek (15 sierpnia) na terenie gminy odbył się VII Festiwal Sera w Dziećmorowicach. W tym roku w imprezie uczestniczyło 17 wystawców, również spoza regionu wałbrzyskiego. Zwycięzcą VII Festiwalu Sera w Dziećmorowicach, w kategorii najlepszy producent sera, została rodzina Motowilczuk z Walimia. Zdobyli największe uznanie osób, które przybyły na festiwal i wybierały najlepszego producenta, wrzucając swoje głosy do urny. Drugą kategorią festiwalową był konkurs na najlepszą potrawę z sera. Do konkursu zgłoszonych zostało 17 potraw. Były oceniane przez czteroosobową komisję konkursową, którą tworzyli: przedstawicielka Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, przedstawicielka Dolnośląskiej Agencji Rynku Rolnego oraz dwaj przedstawiciele mediów. Komisji konkursowej najbardziej smakował zawijaniec serowy, który przygotowała Katarzyna Nowak Pokorny z Dziećmorowic. To właśnie ta potrawa wygrała VII Festiwal Sera w Dziećmorowicach.
Za najlepszą potzostał uznany zawijaniec serowy
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?