Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej czas zacząć! W tym roku potrwa aż miesiąc!

Paweł Gołębiowski
Paweł Gołębiowski/Festiwal zainaugurowano w Restauracji Arcy Jedlinka
Dzisiaj (czwartek, 27 października) rozpoczęła się kolejna edycja Festiwalu Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej. Przedsięwzięcie organizowane przez Lokalną Organizację Turystyczną Aglomeracji Wałbrzyskiej, jest wspaniałą okazją do poznawania regionalnej kuchni, po prostu zjedzenia czegoś pysznego, i przy okazji do odwiedzenia cudownych miejsc.

Spis treści

Dzisiaj (czwartek, 27 października) rozpoczęła się kolejna edycja Festiwalu Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej. Przedsięwzięcie organizowane przez Lokalną Organizację Turystyczną Aglomeracji Wałbrzyskiej, jest wspaniałą okazją do poznawania regionalnej kuchni, po prostu zjedzenia czegoś pysznego, i przy okazji do odwiedzenia cudownych miejsc. Jest ich kilkanaście, bo festiwalowa oferta to tym razem czternaście dań, i coś do picia - woda mineralna „Anka” ze Szczawna-Zdroju.

W tym roku Festiwal trwa aż miesiąc

– Dania przygotowywane są według starych, odnalezionych gdzieś receptur, jak te z Zamku Grodno, czy inspirowane takim recepturami- mówi Anna Żabska, prezes LOT AW i jednocześnie prezes Zamku Książ.

Dodaje, że w tym roku roku Festiwal będzie trwał nie jak wcześniej tydzień, ale cały miesiąc, bo zakończy się 27 listopada.

– Co ważne, część dań przygotowywana jest tylko z okazji festiwalu. Na co dzień raczej ich nie zjemy – podkreśla Anna Żabska.

Wyjątkami są m.in.: wspomniana woda mineralna, którą w Szczawnie-Zdroju możemy zawsze wypić, czy wałbrzyskiej ciastko „Basia”.

– Basię zjemy w Starej Kopalni codziennie. Podobnie jak Bułkę Górnika i do tego wypijemy pyszną Herbatę Pani Sztygarowej – zapewnia Marta Wróbel, wicedyrektor Centrum Kultury i Nauki Stara Kopalnia w Wałbrzychu.

Kto woli bardziej wyszukane dania może wybrać się np. do Restauracji Arcy Jedlinka funkcjonującej przy Pałacu Jedlinka w Jedlinie-Zdroju.

– Proponujemy kaczkę duszoną w winie z korzennymi warzywami. Do tego podajemy kopytka słodowe – zachęcają w Arcy Jedlince

. Mają tam też lokalny browar, gdzie nie tylko napijemy się rewelacyjnego piwa, ale możemy też zjeść m.in. festiwalową „Jedlińską golonkę piwosza”.

Dania i miejsca biorące udział w Festiwalu Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej:

  • 1. Kawiarnia Sztygarówka Stara Kopalnia*

    ul. Wysockiego 29, 58-100 Wałbrzych; tel. + 48 74 667 09 70

    Herbata Gorąca Barbara – 9 zł

    Bułka Górnika – 14 zł

  • 2. Restauracja Aqua – Zdrój

    ul. Ratuszowa 6, 58-304 Wałbrzych; tel. + 48 74 660 93 00

    Placek spod Chełmca – 38 zł

  • 3. Restauracja Maria

    ul. Wrocławska 134 B, 58-306 Wałbrzych; tel. + 48 74 665 01 00

    Policzki wołowe pieczone w niskiej temperaturze z ciemnym piwem i warzywami, podane z kasza gryczaną niepaloną i kapusta modrą – 49 zł

  • 4. Restauracja Babinicz – Dworzysko Aleja Spacerowa 22, 58-310 Szczawno-Zdrój; +48 74 663 32 89

    Grochówka na wędzonce i mięsie z jelenia ze słoniną, warzywami i oliwą majerankową – 32 zł

  • 5. Pijalnia Wód Mineralnych w Szczawnie – Zdroju

    ul. T. Kościuszki 23, 58-310 Szczawno-Zdrój; tel. + 48 74 849 31 30

    Woda mineralna „Anka” 0,33 l w szkle – 2,80 zł

  • 6. Restauracja Maria Helena

    ul. Kolejowa 1; 58-310 Szczawno – Zdrój; tel. + 48 74 649 57 00

    Gruszka Heleny – 23 zł

  • 7. Restauracja Bohema*

    ul. Tadeusza Kościuszki 2c, 58-310 Szczawno-Zdrój; tel. 794 568 000

    Cepeliny z mięsem – 32 zł

  • 8. Rezydencja Bohema*

    Ul. Tadeusza Kościuszki 21, 58 – 310 Szczawno – Zdrój;

    Gołąbki krużewnickie – 32 zł

  • 9. Restauracja Arcy Jedlinka przy Pałacu Jedlinka

    ul. Zamkowa 3, 58-330, 58-330 Jedlina-Zdrój; tel. +48 661 739 134

    Duszona pierś z kaczki z warzywami korzennymi i kopytkami słodowymi – 49 zł

  • 10. Browar Jedlinka przy Pałacu Jedlinka

    ul. Zamkowa 3, 58-330, 58-330 Jedlina-Zdrój; tel. +48 661 739 134

    Jedlińska golonka piwosza – 55 zł

  • 11. Taras Kasztanowy

    ul. Piastów Śląskich 1, 58 – 306 Wałbrzych; tel. tel. +48 506 736 030

    Jagodowy torcik Daisy – 24 zł

  • 12. Restauracja Maria Antonina

    ul. Spacerowa 6, 58-321 Zagórze Śląskie, tel. + 48 506 695 111

    Pieczeń z karczku, gołąbki z kaszą jęczmienną, grzybami leśnymi i ogórkami kiszonymi - 45 zł

  • 13. Karczma Rycerska Zamku Grodno

    Wzgórze Zamkowe 58-321, Zagórze Śląskie; tel. + 48 74 845 33 20

    Śląskie niebo - schab duszony w sosie z suszonych owoców i wędzonego boczku podawany z kluskami śląskimi – 39 zł

    Zupa sowiogórska – 24 zł

  • 14. Restauracja Osówka

    ul. Świerkowa 29d, 58-340 Sierpnica; tel. + 48 74 845 62 20

    Pstrąg sowiogórski z masłem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami i surówką - 41 zł

  • 15. Kawiarnia Szwajcarka w Kompleksie Dworzysko* Aleja Spacerowa 22, 58-310 Szczawno-Zdrój; +48 74 663 32 89

    Beza Szwajcarka - 21 zł

* tu zamówisz ciasto „Basia”

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto