6 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/61/e4/63e614629fdce_o_large.jpg)
fot. pixabay.com/JerzyGorecki
Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce
Kotlety z soczewicy
Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje i nie potrzebuje długiego namaczania. Można ją wykorzystać np. w kotletach. Sposób wyrabiania masy jest podobny, jak w przypadku kotletów mielonych z mięsa czerwonego lub białego, zamiennikiem jest tutaj strączek. Szklankę soczewicy łączymy z posiekaną cebulką, startą marchewką, czosnkiem, jajkiem, 2 łyżkami oleju, 1/3 szklanki mąki, wybranymi przyprawami (np. sól, pieprz, papryka wędzona papryka słodka), można też dodać łyżeczkę wody. Z powstałej masy formujemy kilka owalnych kotletów, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.