Rewelacyjna kaczka z „Wesołówki” przygotowana przez Wiesławę Pawłow z Głuszycy wygrała konkurs kulinarny „Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich”. Impreza odbyła się w Walimiu, w tamtejszym Centrum Kultury i Turystyki. Zaczęła się od występów dzieci z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów z Walimia, po nich zaprezentowała się góralska kapela Janicki z Czarnego Boru. Później przyszedł czas na degustację. Wspaniałych dań mogli spróbować wszyscy.
– W imprezie wzięły udział także gminy, z którymi współpracujemy: Głuszyca, Nowa Ruda i Stoszowice – mówi Adam Hausman, wójt gminy Walim. Jego gmina słynie z imprez kulinarnych. Nie mogło zatem zabraknąć także tej przed wspaniałymi świętami. Odbywa się od kilku lat. – Tym razem dwanaście osób z czterech gmin przygotowało po dwie konkursowe potrawy. Jury musiało wybrać te najlepsze, a nie było to łatwe, bo konkurencja była bardzo silna – mówi Wioletta Sowa z CKiT w Walimiu. Drugie miejsce zajęła Barbara Blacha z Bartnicy w gminie Nowa Ruda. Przygotowała pyszną paschę.
– Jest przy niej sporo pracy, bo właściwie dwa dni, ale robię ją na Wielkanoc co roku – mówiła. Trzecie miejsce przypadło Stanisławie Skowrońskiej z miejscowości Kolce za roladę z kaczki.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?