Konkurs kulinarny „Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich” organizowany od kilku lat w Walimiu, wygrał w tym roku „Tatar z pstrąga" przygotowany przez Stanisławę Ryl z Zagórza Śląskiego. Pani Stanisława często przygotowuje dania na kulinarne konkursy w okolicy. – W ubiegłym roku wygrałam Festiwal sera w Dziećmorowicach – mówi. Teraz wspaniałym smakiem zaskakiwał jej tatar przygotowany z pstrągów z własnego stawu.
Ale podczas tegorocznego konkursu zaprezentowano wiele znakomitych dań. Pyszna była na przykład Zupa chrzanowa wykonana przez Grzegorza Szwaję z Rzeczki. Podawał ją ze zrobioną przez siebie kiełbasą z jajek. Trzeba przyznać, że było to pyszne i na pewno zasłużenie zupa zajęła drugie miejsce w konkursie. Jury trzecią pozycję przyznało Galantynie z kurczaka, która była dziełem Jacka Frątczaka z Michałkowej.
Imprezę zorganizowaną w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, nazwaną „Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich” tradycyjnie rozpoczęto jednak występami. Na scenie zaprezentowały się m.in. dzieci i młodzież z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów w Walimiu, oraz Zespół Pieśni i Tańca „Poloneziaki” z Bielawy. Były stoiska rękodzielnicze z wyrobami świątecznymi i degustacja potraw dla wszystkich chętnych.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?