Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej...
fot. bondd/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron z fasoli, soczewicy i innych nasion roślin strączkowych

Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej fasoli to produkty dostępne od niedawna na polskim rynku. Składają się w 100 procentach z mąki z suchych nasion roślin strączkowych, wymagają dość krótkiego gotowania i są bardzo bogatym źródłem zarówno wartościowego białka roślinnego, jak i błonnika pokarmowego. Do najsmaczniejszych rodzajów „strączkowego” makaronu należy ten z czerwonej soczewicy oraz z zielonego groszku.

W 100 g: 329-377 kcal, 18-22 g białka, 1,4-2 g tłuszczu, 48-62 g węglowodanów, 14-15 g błonnika.

Zobacz również

Jarek i Zuza rozstali się! Koniec miłości zwycięzców „Love Island”! Co się stało?

HIT DNIA
Jarek i Zuza rozstali się! Koniec miłości zwycięzców „Love Island”! Co się stało?

Sprawna akcja policyjnych wodniaków, pomogli sternikowi łodzi

Sprawna akcja policyjnych wodniaków, pomogli sternikowi łodzi

Polecamy

Oficyna Burkego doczeka się remontu. To jedyny zachowany drewniak na Starej Pradze

Oficyna Burkego doczeka się remontu. To jedyny zachowany drewniak na Starej Pradze

Budowa Nowego Centrum Warszawy. W przetargu zgłosiło się sześć firm

Budowa Nowego Centrum Warszawy. W przetargu zgłosiło się sześć firm

Gotujesz tak ryż albo kaszę? Jak najszybciej przestań! Trujesz siebie i swoją rodzinę

Gotujesz tak ryż albo kaszę? Jak najszybciej przestań! Trujesz siebie i swoją rodzinę