Miodownik z kaszą manną. Najlepszy przepis na efektowne ciasto. Takim słodkościom trudno się oprzeć

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepsze ciasto na karnawał i nie tylko. Zobacz, jak przygotować pyszny miodownik z kremem z kaszy manny. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepsze ciasto na karnawał i nie tylko. Zobacz, jak przygotować pyszny miodownik z kremem z kaszy manny. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Miodownik to pyszne ciasto na miodowych plackach z kremem z kaszy manny, udekorowany polewą czekoladową. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na ten wypiek, który przygotowuje się w moim domu od lat na święta, karnawałowe przyjęcia i inne specjalne okazje. Przygotuj sobie takie wyśmienite ciasto i wypróbuj przepis na miodownik kaszą manną.

W skrócie:

Miodownik z kaszą manną to pyszne ciasto, które sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Jego ogromną zaletą jest możliwość przygotowania tego wypieku na dwa czy trzy dni przed planowaną imprezą - miodowe placki przełożone kremem muszą mieć czas dobrze zmięknąć. Proponuję udekorować ciasto prostą polewą czekoladową.

Miodownik - przepis

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: na blachę 25x35 cm
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 3 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 200 g margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka całe,
  • 3 łyżki miodu,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,

krem:

  • 500 ml mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • zapach pomarańczowy, śmietankowy lub waniliowy,

polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
  • 50 g masła.

Jak zrobić miodownik z kaszą manną?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, margarynę, jajka, żółtka, cukier i miód. Najpierw całość posiekaj nożem, a następnie zagnieć rękami zwarte i elastyczne ciasto.
  2. Podziel ciasto na trzy równe części.
  3. Każdą część rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 170 stopni. Piecz ok. 20 minut.
  5. Upiecz tak pozostałe dwie części ciasta. Masz mieć trzy takie same miodowe placki.
  6. Przygotuj krem: Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę manną i cały czas mieszając, gotuj kilka minut. Wystudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj stopniowo przestudzoną kaszę manną oraz wybrany zapach do ciasta np. pomarańczowy.
  7. Przygotuj polewę: do garnuszka włóż czekoladę i masło, postaw garnek na większym garnku wypełnionym niewielką ilością wody, całość podgrzewaj do rozpuszczenia się czekolady i masła.
  8. Placki miodowe posmaruj kremem, wierzch polej polewą z czekolady.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Zyliss

Zyliss Obierak Prosty Ząbki (Wle950018)

49,00 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu G-12520

58,66 zł

kup najtaniej

Dafi

Dafi SeeYoo Zestaw biały 5 szt.

157,79 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Miodownik z kaszą manną. Najlepszy przepis na efektowne ciasto. Takim słodkościom trudno się oprzeć - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie