W Walimiu odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego „Mistrz Jaja – Wielkanocne Tradycje Kulinarne”. To znak, że za chwilę Święta Wielkanocne. Konkurs organizowany w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu odbywa się bowiem od wielu lat tuż przed tymi świętami. Przyciąga indywidualnych mistrzów kuchni i gotujących zawodowo (np. z restauracji czy gospodarstw agroturystycznych). Zjawia się też wiele osób, które chcą spróbować wspaniałości. Zjeżdżają się z całej okolicy.
Tym razem w rywalizacji o tytuł Mistrza Jaja oceniano dziewięć potraw. Triumfował Jacek Frątczak z Karczmy Rycerskiej Zamku Grodno w Zagórzu Śląskim, który przygotował wyśmienitą roladę z indyka z batatami.
– Pan Jacek zwyciężył kolejny raz. Chyba powinien otrzymać tytuł na stałe – śmiał się Adam Hausman, wójt gminy Walim.
Dodawał, że z dziewiątki uczestników, aż siedmioro wzięło udział w konkursie po raz pierwszy.
– Poziom był jednak bardzo wysoki i wyrównany, a decyzja o wyborze zwycięzcy trudna – podkreślał Robert Radczak, jeden z trójki jurorów.
Wyróżnienie otrzymała Danuta Lewandowska za przekładaniec sałatkowy, a wszyscy uczestnicy konkursu specjalne podziękowania.
Zanim jednak zaczęto degustację, na scenie CKiT zaprezentowali się: zespoły Sowa Dance Studio oraz Sowianie, a także uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej im. Polskich Noblistów w Walimiu, i wychowankowie tamtejszego Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii im. UNICEF.
Czekaliśmy na nią dwa lata - Jula znowu na scenie!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?