Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na serce, urodę i skołatane nerwy...

(gz)
Witamina A - numer 1 wśród witamin. Jest nieodzowna dla dobrego wyglądu skóry i cery, dla dobrego widzenia i zdobywania odporności na wiele chorób. Przy jej niedoborze skóra jest przesuszona, nadmiernie rogowacieje i ...

Witamina A - numer 1 wśród witamin

Jest nieodzowna dla dobrego wyglądu skóry i cery, dla dobrego widzenia i zdobywania odporności na wiele chorób. Przy jej niedoborze skóra jest przesuszona, nadmiernie rogowacieje i łuszczy się, a włosy stają się łamliwe.

Znaleźć ją można w marchewce, wątrobie, pestkach dyni i słonecznika, w szpinaku, brokułach, żółtkach jaj, owocach i warzywach o pomarańczowym zabarwieniu, np. w morelach.

Trudno ją przedawkować stosując rozsądny sposób odżywiania się. Przedawkowanie jest możliwe, gdy nierozsądnie łykamy nadmiar pigułek z apteki. Wtedy witamina A ma działanie wręcz toksyczne.

Zapotrzebowanie na witaminę C jest bardzo indywidualne. Na pewno potrzebują jej więcej nałogowi palacze. Wielu lekarzy serwuje pacjentom przeziębionym uderzeniowe dawki tej witaminy. Przy jej niedoborze zmniejsza się odporność organizmu, może się też pojawić krwawienie z dziąseł. Wielu badaczy twierdzi, że witamina C ma działanie przeciwnowotworowe, wspomaga chorych na serce i opóźnia procesy starzenia.

Gdzie jej szukać poza apteką? W owocach dzikiej róży (również w konfiturach, suszach, winie), owocach rokitnika, truskawkach, czarnych porzeczkach, owocach cytrusowych, chrzanie, papryce, ziemniakach i kapuście.

Witamina E - eliksir młodości

Witamina E nie bez powodu zwana jest eliksirem młodości. Jest naukowo dowiedzionym faktem, że wspomaga ona leczenie chorego serca. Pomaga oczom, płucom, mięśniom i krwi.

Przydaje żywotności, wzbogaca siły witalne, daje chęć do życia i radość. Amerykanie uważają, że dobrze też robi na sex-appeal. Jej niedobór powoduje utratę jędrności skóry i przyśpiesza powstawanie zmarszczek. Pigułka będzie najlepiej przyswajalna, gdy zażyjemy ją na 30 minut do godziny przed posiłkiem. Najlepiej jednak poszukać jej w pożywieniu. Gdzie? Dużą zawartość witaminy E mają oleje roślinne, orzechy, jaja, pełnoziarniste kasze. Duże jej dawki znajdziemy w liściach pokrzywy, mięty, mniszka, nasturcji i selera, a także szparagach i brokułach. Godne polecenia jest skiełkowane ziarno pszenicy i otręby.

Witaminy z grupy B - ratunek dla nerwów

O witaminie B1 mówi się, że jest fabryką optymistów. Pozwala zachować dobre samopoczucie, potrafi usunąć zmęczenie i nadmierną nerwowość. Organizm nie potrafi jej magazynować, dlatego codziennie trzeba dostarczyć na talerzu niezbędne dawki. Niszczy ją wysoka temperatura i np. dodatek sody oczyszczonej, którą niektórzy dodają dla przyśpieszenia gotowania grochu i fasoli. Witaminę B niszczy kawa, alkohol i mocna herbata. Znaleźć ją można w razowym chlebie, kaszach z pełnego przemiału, drożdżach piwnych, kiełkach pszenicy, otrębach i wątrobie, jarzynach liściastych i suszonych owocach.

Witamina B2 wspomaga urodę. Gdy jej brak, nad górną wargą zaczyna się pojawiać siateczka zmarszczek, pieką nas oczy, pękają kąciki ust, na skórze powstają wypryski, a włosy będą się przetłuszczać. Witamina ta nie lubi światła i rozpuszcza się w wodzie. Dlatego bogate w nią produkty trzeba gotować pod przykryciem i w niewielkiej ilości wody.

Bogactwo ryboflawiny (taka jest nazwa tej witaminy) znaleźć można w drożdżach, kaszach, ryżu, mące, mięsie, mleku (szczególnie dużo ma jej mleko w proszku) i serach, w rybach (najwięcej w makrelach).

Witamina B3 nazywana jest też witaminą PP. Przy jej niedoborze cierpimy na bezsenność, objawy niepokoju i ataki niczym niewytłumaczalnej irytacji, osłabienie koncentracji.

Uważa się, że związek ten pomaga w usuwaniu złogów cholesterolu z naczyń krwionośnych. Zwiększone zapotrzebowanie mają na nią łasuchy, które bez słodyczy nie potrafią się obejść i osoby nadużywające alkoholu. Dobrym jej źródłem są podroby, zwłaszcza wątroba, mięso - szczególnie z indyka, tuńczyk, fasola i groch, drożdże.

Witamina B5 - dla pięknych włosów i gładkiej skóry.

Przy jej niedoborze skóra nadmiernie rogowacieje, wypadają włosy i łamią się paznokcie. Doskonale nam zrobi, jeśli na naszych talerzach częściej pojawiać się będą ryby i rośliny strączkowe.

Nie do pogardzenia w naszym pożywieniu jest także kwas pantotenowy. Naukowcy twierdzą, że potrafi on przedłużyć życie człowieka nawet o dziesięć lat. Leczy pewne alergie, pomaga rosnąć włosom i likwiduje liczne skórne niedomagania. Niedobory powstają przez jedzenie mrożonek, konserwowanych i przetwarzanych przemysłowo produktów.

Dlatego warto jeść surówki, ale także: drożdże, wątrobę, ciemne mięso drobiowe, płatki owsiane, otręby i jaja.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodzkie.naszemiasto.pl Nasze Miasto