Wielu wałbrzyszan nie wyobraża sobie Świąt Bożego narodzenia bez dobrych ryb, wędlin i pieczystego na świątecznym stole. Wiele gospodyń decyduje się na własną rękę przygotować świąteczne przysmaki.
- Ja zawsze pekluję mięso w soli na około 10-14 dni przed świętami, a później piekę je w przyprawach i kroję w cieniutkie plasterki na stół. Schab i szybka wychodzą wilgotne i smaczne, a karkówka rozpływa się w ustach - mówi pani Halina z Podzamcza, która najchętniej mięso kupuje na hali targowej na Podzamczu w Wałbrzychu.
Pani Bożena, którą spotkaliśmy u Ediego na Piaskowej Górze nie wyobraża sobie świąt bez dobrych wędlin z tego właśnie punktu.
- Kupuję tu zawsze i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Pracuję do późna, nie mam czasu na robienie własnej wędliny, a tu są tak pyszne, że naprawdę nie ma sensu robić ich w domu. Świeże, dobrze doptrawione i pachną obłędnie - przekonuje.
Sprawdziliśmy, gdzie najchętniej wałbrzyszanie kupują wędliny na święta. Oto subiektywna lista, zobaczcie w galerii zdjęć. Oto subiektywny ranking sklepów z wędlinami w Wałbrzychu!
Dziennik Zachodni / Wielki Piątek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?