Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowości wydawnicze. Zielenina na talerzu czyli wegetariańskie dolce vita

gp
mat. prasowy
"Zielenina na talerzu" - to książka, która powstała z miłości do jedzenia i do fotografii. Wydana na papierze z recyclingu zdecydowanie odróżnia się na tle innych pozycji kulinarnych.

Nie znajdziemy tu przepisów na kartkach z papieru kredowego ani soczyście nienaturalnych fotografii potraw. Nie ma też wyszukanych receptur na pieczyste. Autorka nie epatuje potrawami z "pańskich stołów", namawia za to do powrotu do natury.

Jestem wegetarianką z przekonania - wierzę, że do zdrowego i dobrego życia nie jest potrzebne poświęcanie życia zwierząt - już na początku deklaruje Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka popularnego bloga kulinarnego o wdzięcznej nazwie „Zielenina”.

Jej debiut książkowy to jednak nie wykład na temat moralności, a - o ile można w tym przypadku tak napisać – pełnokrwista książka kucharska. Przeznaczona nie tylko dla wegetarian, lecz każdego, kto chce swoje posiłki wzbogacić o zdrowe i smaczne dania z kasz, warzyw i owoców.

„Prawidłowe komponowanie wegetariańskich posiłków nie jest trudne. Wystarczy wcielić w życie kilka prostych zasad, aby jeść smacznie i zdrowo” - przekonuje nas blogerka.
O co chodzi? Mniej więcej wiemy: o pełne ziarna, białko ze strączkowych roślin, oleje tłoczone na zimno i pachnące zioła. Reszta to już kompozycja i tej uczy nas autorka.

Przepisy w książce podzielone są na pory roku, a posiłki na śniadania, obiady, kolacje i desery. Gotowanie odbywa się w oparciu o lokalne i sezonowe składniki, a potrawy komponowane z produktów polskiego pochodzenia( z drobnymi wyjątkami!).

Dla tych wszystkich, którzy lubią gotować z pasją autorka przygotowała: granolę z jogurtem i truskawkami , pęczotto (rodzimy pęczak zamiast ryżu) z botwinką i fetą ,razowe jagodzianki czy czekoladowe ciasto gryczane z wiśniami . I jakby było mało jabłka nadziewa soczewicą i kaszą gryczaną , pieczone ziemniaki pesto z jarmużem a do chleba proponuje - pastę z pietruszki. Zdrowo?

A jak smacznie będą się nasi Internauci mogli wkrótce przekonać. Bo kto jeszcze nie kupi tego swoistego podręcznika zdrowego żywienia, będzie mógł zdobyć go u nas - na początku sierpnia! Zapraszam do śledzenia na bieżąco naszego serwisu. A niecierpliwym -polecamy trójmiejskie księgarnie i blog "Zielenina"
( http://zielenina.blogspot.com/).

Magdalena Cielenga-Wiaterek prawniczka, która pasję do paragrafów zamieniła na miłość do gotowania, propagowania zdrowej kuchni i ekologicznego stylu życia. Wegetarianka od wielu lat. Zaangażowana w obronę praw zwierząt i ochronę środowiska naturalnego. Prowadzi popularny blog kulinarny „Zielenina”. Współpracuje z fundacjami Wiemy, co jemy oraz Zdrowy Przedszkolak.

od 7 lat
Wideo

Jak wyprać kurtkę puchową?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto