Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierogi z kapustą i grzybami

[email protected]
Przepis Krystyny Wilk, szefowej kuchni z Trzcianki Składniki: pół kilograma mąki półtorej szklanki przegotowanej, schłodzonej wody jajko szczypta soli, olej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ...

Przepis Krystyny Wilk, szefowej kuchni z Trzcianki

Składniki:
pół kilograma mąki
półtorej szklanki przegotowanej, schłodzonej wody
jajko
szczypta soli, olej
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
Można dodać 2 dag drożdży i oleju- pierogi są wtedy miękkie i nie kleją się.

Farsz
Pół kilograma kapusty kiszonej należy gotować przez pół godziny. Później odcedzić. Dwie cebule kroimy w kostkę, smażymy na oleju. Gotujemy 5 dag suszonych grzybów i siekamy je. Ugotowaną kapustę należy drobno pokroić, a następnie połączyć ją z grzybami. Dodajemy pieprz i sól, smażymy na patelni przez 20 minut.
Ciasto, które wcześniej zagniataliśmy, rozwałkujemy na stolnicy. Wycinamy okręgi o średnicy 6 lub 7 cm. Napełniamy je farszem, zlepiamy i gotujemy wodę. Gdy już się zagotuje dodajemy łyżkę soli. Pierogi są gotowe, gdy wypłyną na wierzch. Hartujemy je zimną wodą. Zanim podamy danie na stół polewamy masłem lub przysmażoną na oleju cebulka.

źródło: www.kuchnia.naszemiasto.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto