Aby zapobiec zakażeniu trzeba przede wszystkim często i dokładnie myć ręce wodą z mydłem. A co, gdy wychodzimy z domu i nie mamy dostępu do wody i mydła? Wówczas należy zastosować płyny i żele odkażające. Niestety, te środki ochronne to w obliczu pandemii koronawirusa towar deficytowy. Płynów i żeli do dezynfekcji brakuje już nie tylko w aptekach, ale nawet w szpitalach.
Najważniejsze - myj ręce wodą i mydłem
Prawidłowe mycie rąk (tu instrukcja krok po kroku) jest najlepszym sposobem na powstrzymanie rozprzestrzeniania się zarazków i wirusów, w tym także koronawirusa.
Jak zaleca WHO, ręce należy myć zawsze po powrocie do domu, po wizycie w toalecie, przed, po oraz w trakcie przygotowywania posiłków, a także po kichnięciu, kaszlu - gdy zakrywamy nos i usta dłonią. Kiedy natomiast ręce są brudne, powstrzymajmy się od dotykania oczu, ust i nosa (ogólnie - twarzy).
Jeśli jednak nie mamy dostępu do mydła i czystej wody (gdy jesteśmy poza domem itp.), powinniśmy użyć środka do dezynfekcji rąk.
Jak zrobić taki płyn dezynfekujący samodzielnie? Zobaczcie, jaką recepturę podaje WHO, Światowa Organizacja Zdrowia.
Płyn do dezynfekcji, receptura WHO
Jeśli nie masz potrzebnych składników w domu, możesz je zamówić przez internet, albo kupić w aptekach lub w sklepach ze składnikami do kosmetyków.
Uwaga! Procent alkoholu ma znaczenie! Przestrzegaj przepisu, aby preparat miał działanie odkażające i antybakteryjne
Do przygotowania 1 litra płynu dezynfekującego potrzebne będą następujące składniki:
- alkohol 96% (spirytus), 833 ml,
- woda utleniona 3% (zwalcza przetrwalniki bakterii), 42 ml,
- gliceryna 98%, 15 ml,
- woda (destylowana lub zimna przegotowana),
- zakręcany pojemnik o pojemności 1 litra.
Jeśli chcesz otrzymać mniejszą ilość płynu dezynfekującego, pamiętaj o dokładnym przeliczeniu i zachowaniu proporcji składników.
Gliceryna to ważny składnik. Przy tak wysokim stężeniu alkohol może wysuszać i uszkadzać skórę rąk, a przez te uszkodzenia mogłyby wniknąć mikroorganizmy. Gliceryna zapobiega takiemu zjawisku.
Do czystego zakręcanego (!) pojemnika (plastikowego lub szklanego) wlej alkohol, dodaj wodę utlenioną i glicerynę, na koniec uzupełnij wodą do 1 litra. Możliwie szybko zakręć pojemnik, aby zapobiec parowaniu i delikatnie nim wstrząśnij. Odstaw na co najmniej 72 godziny (aby zniszczyć zanieczyszczenia, które mogły się dostać do preparatu w mało sterylnych warunkach domowych).
Instrukcję WHO znajdziesz pod tym linkiem.
ZOBACZ TAKŻE:
Domowy płyn z octem do dezynfekcji
Jeśli nie masz alkoholu, możesz przygotować płyn do dezynfekcji na bazie octu. Będzie on słabszy od tego opartego na alkoholu, ale poradzi sobie z różnego rodzaju drobnoustrojami zamieszkującymi powierzchnie w naszych domach.
Do zrobienia płynu dezynfekującego na bazie octu (około 1 litr preparatu) przygotuj:
- 0,5 litra octu,
- 400 ml wody,
- 50 ml wody utlenionej
Zmieszaj składniki i powstałym płynem czyść blaty i inne powierzchnie, na których potencjalnie gromadzą się zarazki.
Udostępnijcie te przepisy bliskim i znajomym - im też się przydadzą!
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?