Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Polska grillem znudzona

Juliusz PODOLSKI
W tym roku zdecydowanie się zaparłem. W redakcji próbowano naruszyć wolność prasy, zmuszając mnie do napisania czegoś o grillu. Napisałem już tyle, że wydawało mi się to zbędne.

W tym roku zdecydowanie się zaparłem. W redakcji próbowano naruszyć wolność prasy, zmuszając mnie do napisania czegoś o grillu. Napisałem już tyle, że wydawało mi się to zbędne.

Nie chciałem też stać się kolejnym piewcą polskiej ziemi widzianej jako Grillandii. Dość już mam dymów unoszących się nad działkami, jeziorami, lasami, osiedlowymi balkonami. Wciąż to samo kiełbasa, karkówka i sterty zafarbowanych na czerwono w oleistej mazi mięsiw, zalegających w sklepach i wielkich marketach. Ostatnio szukałem wątróbki w sobotę, bo miałem ochotę zrobić ją na sposób wenecki i niestety, obszedłem się smakiem. W żadnym sklepie nie znalazłem jej, natomiast upierdliwie proponowano mi coś na grilla.
Lubię pichcić na rozgrzanym ruszcie, ale kiedy trafiam w towarzystwo i zostaję zagoniony jako ten, który gotuje – do pieczenia kolejnych kiełbasek i karkówek wzrasta we mnie złość. Dziwi mnie, że grillujący nie chcą się wykazać finezją. Niektórzy rzucą co prawda na ruszt kawałek chleba, by się opiekł lub kaszankę czy rybę, zawiniętą szczelnie w folie, która się w niej dusi jak w sieci, a nie smaży, ale czy to jest poezja grillowania?
Kiedy więc byłem szczęśliwy z faktu, że nie poddałem się naciskom i zachowałem wolność zawodu dziennikarza, trafiłem do restauracji „Piwnica Murna“ państwa Zofii i Krzysztofa Golusińskich. Zamówiłem golonkę w delikatnej skorupce miodowo-musztardowej i już po pierwszym kęsie wiedziałem, że w weekend wproszę się do znajomych na grilla i zrobię taką samą, a że jestem tradycjonalistą przygotuję wcześniej grochowe puree. No, i jednak muszę powiedzieć niech żyje grill... Ale inteligentny i oryginalny!

Przepis mistrza:

To specjalność Piwnicy Murnej na poznańskim Starym Mieście, z której nie tylko słynie w grodzie Przemysława, ale i w tych miejscach, gdzie na golonkę mówi się golonko. Takie wspaniałości wyczarowuje szef kuchni, Daniel Wyrwa, na grillowym ruszcie, zawieszonym nad węglowym paleniskiem. Nie muszę wam, drodzy smakosze, mówić jak tam pachnie!!!

Golonka w skorupce miodowo-musztardowej

- Składniki: golonka 300-350 g z otoczką tłuszczową.
- Bejca do golonki: 100 ml piwa, 100 ml oleju, 1 łyżka musztardy, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżka gorczycy.
- Przygotowanie: Golonkę zalać bejcą i schować do lodówki na 4-5 godzin. Następnie piec na grillu od 50 minut do godziny, smarując cały czas bejcą. Na koniec przesmarować sosem miodowo-musztardowym i podawać z nim jako zimny sos.
- Sos miodowo-musztardowy: miód - 2 łyżeczki, musztarda 3 - łyżeczki, 1 łyżeczka gorczycy, koperek, cukier - 1 łyżeczka. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprowadzić do jednolitej masy. Schłodzić.

Niezbędnik grillowy

Na sezon grillowy Kamis przygotował specjalną ofertę mieszanek przypraw, które dostępne są w trzech oryginalnych smakach i nowym opakowaniu – puszce z posypką. Taka forma opakowania zabezpiecza przyprawy przed wietrzeniem i wysypywaniem się, a każdy z grillowiczów wie jak to istotne właśnie w plenerze. Dostępne są trzy popularne kompozycje mieszanek do grilla Kamis – klasyczna, pikantna i ziołowa.
Moja ulubiona to klasyczna, która skomponowana jest z pieprzu czarnego, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, majeranku, cebuli, czosnku, papryki słodkiej i ostrej, gorczycy białej. Pikantną umieszano z chili, papryki, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, pomidorów, gorczycy, kolendry, cząbru, rozmarynu, czosnku, a ziołową z pieprzu czarnego, ziela angielskiego, majeranku, bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, szałwii, cząbru, gorczycy, kolendry, cebuli i czosnku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto