Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kolejna książka zwyciężczyni tzw. Kulinarnego Oscara....
fot. materiały prasowe wydawnictwa Hanami

Pomysł na prezent na święta Bożego Narodzenia? Oto TOP 5 książek kulinarnych dla smakoszy i nie tylko

„Tradycje kulinarne Szwecji” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

Kolejna książka zwyciężczyni tzw. Kulinarnego Oscara. Magdalena Tomaszewska-Bolałek z zawodu jest orientalistką i kulturoznawczynią. Na SWPS w Warszawie zajmuje się między innymi neurogastronomią, dyplomacją kulinarną i historią żywienia. Prowadzi też bloga Kuchniokracja. Tym razem bierze na warsztat kuchnię i obyczaje Szwecji. Na początku zgłębiamy historię kuchni szwedzkiej, przechodzimy przez kuchnię Saamów (ludu zamieszkującego ten region), by następnie poznać tamtejsze kluczowe dania na bazie zboża, mąki i ryb. Znajdziemy tu przepisy między innymi na pierniczki pepparkakor, zapiekankę flygande Jacob, bułeczki świętej Łucji Lussekatter czy też marynowanego łososia gravadlax. Piękne zdjęcia zachęcają do wyprawy w kierunku Skandynawii.

„Tradycje kulinarne Szwecji”
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Wydawnictwo Hanami

Zobacz również

Pożegnanie absolwentów Zespołu Szkół im. Hipolita Cegielskiego w Chodzieży

Pożegnanie absolwentów Zespołu Szkół im. Hipolita Cegielskiego w Chodzieży

Zamek Grodno w Zagórzu Śląskim na starych rycinach i zdjęciach

Zamek Grodno w Zagórzu Śląskim na starych rycinach i zdjęciach

Polecamy

Przegląd tygodnia od 21.04 w Karpaczu

Przegląd tygodnia od 21.04 w Karpaczu

Tygodniowy przegląd prasy w Dzierzgoniu, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Dzierzgoniu, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Siewierzu, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Siewierzu, (21.04-27.04.2024)