Polecamy

Metalowe tacki © Maksim Shebeko/123RF
[2/12]

Metalowe tacki

Niektórych produktów nie należy kłaść bezpośrednio na ruszcie, ponieważ grozi to kapaniem tłuszczu lub marynaty na węgle czy wpadaniem w nie kawałków jedzenia. W efekcie powstają opary rakotwórczych związków, które przenikają do żywności. Tłuste mięsa, produkty marynowane i drobne warto piec na tacce, najlepiej stalowej. Ta aluminiowa nie jest polecana zwłaszcza do składników kwaśnych (w marynacie z octem lub sokiem z cytryny, owoców), ponieważ w takim środowisku niepożądane jony glinu szybciej przenikają do jedzenia.

Grillować można na wiele sposobów, jednak warto robić to w sposób wygodny i maksymalnie bezpieczny dla zdrowia. Pomogą w tym praktyczne rozwiązania, które ułatwią przygotowanie pysznych dań BBQ. Sprawdź, które akcesoria do grilla przydadzą się najbardziej!

Najnowsze wiadomości

reklama