Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sprawdzona sałatka wielkanocna. Poznaj przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Dzięki chrupiącym dodatkom trudno jej się oprzeć

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sałatka wielkanocna z tuńczykiem i jajkiem nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie wygląda na świątecznym stole. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sałatka wielkanocna z tuńczykiem i jajkiem nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie wygląda na świątecznym stole. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na sałatkę wielkanocną? Proponuję sprawdzony przepis na wyśmienitą i pięknie wyglądającą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem z dodatkiem m.in. chrupiącego ogórka, sałaty lodowej i papryki. Pyszny i wyrazisty smak zapewnia jej ziołowy sos winegret. Wypróbuj przepis.

W skrócie:

Mam dla ciebie przepis na pyszną i efektowną sałatkę z jajkiem i tuńczykiem. Jej wyjątkowy smak zapewnia sos winegret z miodem i ostrą musztardą oraz ziołami prowansalskimi. Sałatka będzie pięknie prezentować się na wielkanocnym stole, warto podać ją na dużym półmisku.

Przepis na sałatkę wielkanocną z tuńczykiem i jajkiem

Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Liczba porcji: na ok. 4 osoby.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 170 g tuńczyka w oleju,
  • 1 sałata lodowa,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 ogórek,
  • szczypiorek,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 100 g sera feta,

Sos:

  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Jak zrobić sałatkę wielkanocną z tuńczykiem i jajkiem?

  1. Umyj i osusz wszystkie warzywa.
  2. Sałatę i pomidorki koktajlowe pokrój na mniejsze kawałki, ogórka obierz i pokrój w plasterki, paprykę pokrój w kostkę. Poukładaj składniki na półmisku.
  3. Kawałki tuńczyka odsącz z oleju i poukładaj na półmisku.
  4. Jajka pokrój w ćwiartki i ułóż pośrodku sałatki.
  5. Fetę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Dodaj do sałatki.
  6. Zrób sos: do miseczki wlej olej, miód, dodaj musztardę, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  7. Polej sałatkę sosem.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sprawdzona sałatka wielkanocna. Poznaj przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Dzięki chrupiącym dodatkom trudno jej się oprzeć - Strona Kuchni

Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto