Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pora na nowalijki. Na razie ze szklarni, ale już niedługo z gruntu. Kiedy kupimy młodą marchew, a kiedy rzodkiewki?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Na nowalijki prosto z gruntu musimy chwilę poczekać, ale dla pierwszego smaku wiosny warto to zrobić. Pierwsze rzodkiewki doskonale smakują jako przekąska. Można je chrupać i rozkoszować się wiosną. Pokrojone w kostkę lub cząsteczki uzupełnią sałatki lub będą bazą do pasty twarożkowej.
Na nowalijki prosto z gruntu musimy chwilę poczekać, ale dla pierwszego smaku wiosny warto to zrobić. Pierwsze rzodkiewki doskonale smakują jako przekąska. Można je chrupać i rozkoszować się wiosną. Pokrojone w kostkę lub cząsteczki uzupełnią sałatki lub będą bazą do pasty twarożkowej. pixabay.com/Skitterphoto
Wiosna wielu kojarzy się z młodością. I to nie tylko w metryce, ale także na talerzu. W marcu można sięgnąć po pierwsze okazy nowalijek, ale prawdziwy rozkwit tych z gruntu pojawi się za kilka tygodni. Wtedy dopiero będzie uczta. Zobacz, jakie warzywa warto wybrać i jak je wykorzystać.

Spis treści

Ceny warzyw. Ile zapłacimy za nowalijki?

Obecnie warzywa traktuje się jako produkt luksusowy. Nie powinno to dziwić, wiosna dopiero się zaczyna, koszty produkcji są wysokie, towaru jest mniej, a jeśli chcemy sięgnąć po produkt, na który akurat nie ma „sezonu” w naszym kraju, ta cena zawsze będzie wyższa od krajowej. Eksperci mają jednak dobre wieści.

– Ceny warzyw będą maleć. Jesteśmy w przednówku, czyli, jak nazwa wskazuje, przed nowymi zbiorami. To moment przełamania. Nie będzie jednak tak, że cały towar na rynku stanieje z dnia na dzień - tu pod uwagę trzeba brać uwarunkowania handlowe czy przyrodnicze. Proces stabilizacji cen będzie trwał mniej więcej do końca kwietnia – mówi Maciej Kmera z rynku rolno-spożywczego w podwarszawskich Broniszach.

Warzywa szklarniowe a warzywa z gruntu. Czuć różnicę

To, co wciąż można kupić i nazwać krajowym, to tzw. zimowe warzywa – marchew, pietruszka, seler czy buraki. One widnieją na każdym straganie. Choć bazarki powoli kuszą nas nowalijkami, trzeba wiedzieć, że większość to okazy szklarniowe lub zagraniczne. Oczywiście, są smaczne, ale wielu zarzuca im ilość chemii, która gromadzi się w nich w trakcie uprawiania. Na przełomie marca i kwietnia ze szklarni dostaniemy m.in. sałatę, szczypiorek i rzodkiewki. Na warzywa prosto z ziemi, najlepiej od lokalnego rolnika, trzeba jeszcze chwilę poczekać, minimum do maja.

Jak przechowywać nowalijki?

Co kupimy w kwietniu, a co w maju i w czerwcu?

Pierwsze oznaki wiosny w kuchni poczujemy już w kwietniu. Wtedy pojawią się nowalijki w postaci:

  • rzodkiewek,
  • botwiny,
  • rabarbaru
  • oraz rzeżuchy.

Miesiąc później, w maju, zagoszczą:

  • sałata,
  • szczaw
  • oraz młode ziemniaki.

Prawdziwy wysyp czeka nas jednak w czerwcu, zarówno pod kątem warzyw, jak i owoców. Pojawią się słodkie truskawki, czereśnie, a wśród warzyw prym będą wiodły:

  • młode marchewki,
  • młode pory,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • natka pietruszki,
  • ogórki,
  • szpinak
  • oraz fasolka szparagowa.

Młode warzywa sprawdzą się nie tylko na kanapce. Zobacz, co ciekawego przyrządzisz z nowalijek:

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pora na nowalijki. Na razie ze szklarni, ale już niedługo z gruntu. Kiedy kupimy młodą marchew, a kiedy rzodkiewki? - Strefa Agro

Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto