Przekąski do wina. Co przygotować na imprezę? TOP 7 sprawdzonych i prostych przepisów

maw
Sprawdzone przepisy na przekąski do wina Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com
Co podać do wina? Jakie przekąski przygotować na imprezę? Czym zaskoczyć naszych gości? Zapytaliśmy o to zielonogórzankę Marzenę Dudę, miłośniczkę dobrej, smacznej i oryginalnej kuchni, która od kilku lat prowadzi bloga kulinarnego "Zacisze Kuchenne". Na stole nie może zabraknąć m.in. kawioru z bakłażana czy crostini z figą i owczym serem.

Przystawki do wina. Sprawdzone przepisy Marzeny Dudy, autorki bloga www.zacichekuchenne.blogspot.com

Tarty z bakłażanem na spodzie z pumpernikla

Składniki:

  • na spody:
  • 200 g pumpernikla
  • 50 g masła
  • woda

nadzienie i polewa:

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (można użyć świeżych pomidorów lub z puszki)
  • płatki chilli wg uznania
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • wody
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • ser jaki jest pod ręką ( tu camembert)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pumpernikiel wrzucić do blendera i zmiksować.
  2. Dodać masło i stopniowo wodę - do uzyskania spójnego ciasta.
  3. Wyłożyć na 4 foremki do tarty (średnica 12-15 cm).
  4. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
  5. Bakłażana pokroić na plastry, posolić i odstawić na 20 minut.
  6. Następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  7. Pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Odstawić.
  8. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać bakłażana.
  9. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać przecier i płatki chilli do pozostałych warzyw.
  10. Podlać odrobiną wody. Na koniec wrzucić bazylię.
  11. Wyłożyć farsz na podpieczone spody.
  12. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na wierzch.
  13. Ułożyć na górze kilka plasterków sera.
  14. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia.

Sprawdź również:10 mitów na temat wina, które wszyscy powtarzamy

Quiche prowansalski

Składniki:
Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Farsz :

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • oliwa
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem.
  2. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
  3. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
  4. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 godziny. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go do sucha.
  5. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, cukinię i bakłażana pokrojone w plastry i paprykę pozbawioną nasion również w plastry.
  6. Dodać przyprawy i tymianek.
  7. Chwilę poddusić, aż zmiękną.
  8. Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie podsmażone warzywa.
  9. Do śmietany dodać jajka, przyprawy i natkę pietruszki.
  10. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz.
  11. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.

Pâté wegetariańskie

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 100 g obgotowanych grzybów (ja dałam podgrzybki; w przepisie są pieczarki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu i tymianku
  • 2 łyżki świeżej szałwii
  • 2 łyżki koniaku lub brandy (ja dodałam nalewki aroniowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Soczewicę przepłukać i ugotować w podwójnej ilości wody do miękkości (około 20 minut).
  2. Rozgrzać oliwę i masło.
  3. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć często mieszając, aż cebula staje się szklista, 5 do 6 minut.
  4. Dodać grzyby i smażyć, mieszając od czasu do czasu około 10 minut.
  5. Połączyć całość z gotowaną soczewicą, sokiem z cytryny, sosem sojowym.
  6. Dodać posiekane zioła, alkohol, i pozostałe przyprawy.
  7. Wszystko przestudzić i zmiksować blenderem, doprawić.
  8. Przełożyć na naczynek i schłodzić w lodówce.
  9. Podawać na grzankach, krakersach, świeżym pieczywie skropionym oliwą i ziołami. Można podać z konfiturą cebulową lub ogórkami małosolnymi.
CO PASUJE DO WINA?
  • produkty neutralne w smaku
  • sery
  • warzywa
  • zioła
  • kwaśne smaki
  • szparagi
  • tłuste potrawy
  • owoce morza
  • jagnięcina
  • cielęcina
  • wieprzowina
  • wołowina

Crostini z figą i owczym serem

Składniki:

  • kilka kromek ciabaty
  • 1-2 figi świeże
  • kilka plastrów rolady owczej lub koziej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • winegret balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Pieczywo skropić oliwą z dodatkiem soli i pieprzu, zapiec w piekarniku do zrumienienia.
  2. Położyć ser, na to kawałki figi.
  3. Skropić kanapkę winegretem balsamicznym.

Kawior z bakłażana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • pół pęczka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 godziny.
  2. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha.
  3. Posmarować plastry oliwą z oliwek i podpiec do miękkości w piekarniku, w 180 stop. C.
  4. Następnie pokroić w drobną kosteczkę lub zblendować dodając oliwę, sok z cytryny dla smaku i przyprawy.
  5. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
  6. Schłodzić w lodówce.

Tostadas

Składniki:

  • gotowe placki tortilli
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego ( ja użyłam mieszanego)
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g dyni pokrojonej w kostkę
  • kartonik pomidorów
  • 1 papryka wędzona chipolte
  • papryka słodka, papryka chilli (po łyżeczce)
  • kmin rzymski, oregano (po łyżeczce)
  • sól, cukier
  • olej kukurydziany
  • 1-2 łyżki śmietany
  • kilka listków sałaty lodowej

guacamole:

  • 1-2 avocado
  • 1 pomidor
  • sok z limonki lub cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula czerwona
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • sól, pierz

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone podsmażyć na łyżce oleju.
  2. Dodać przyprawy, wyciśnięty czosnek, pomidory, wodę.
  3. Poddusić 15 minut. Odcedzić fasolę i dodać do mięsa.
  4. Na 1 łyżeczce oleju podsmażyć chwilę dynię, dorzucić do sosu.
  5. Doprawić do smaku solą i cukrem, ewentualnie podlać wodą.
  6. Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę.
  7. Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować.
  8. Wymieszać wszystko z cebulką, sokiem z limonki i czosnkiem.
  9. Rozrzedzić śmietaną, gdy jest za gęste.
  10. Z tortilli wyciąć koła o średnicy 5-6 cm, skropić olejem.
  11. Wstawić na chwilę do piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni C, aby były chrupiące, do lekkiego zrumienienia.
  12. Placuszki tortilli smarować guacamole, na to masę mięsną, kawałki sałaty i przyozdobić kleksem śmietany.
  13. Podawać od razu, albo każdy sam może sobie nakładać sosy i dodatki.

Grzanki z jarmużem

Składniki:

  • bagietka
  • 2- 3 garście liści jarmużu
  • świeża papryczka chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 suszone pomidory
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • ser pleśniowy (u mnie żółty lazur)
  • sól, biały pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażyć posiekaną papryczkę, pomidory i czosnek.
  2. Dodać porwane liście jarmużu. Przyprawić.
  3. Podlać śmietaną i ewentualnie wodą.
  4. Dusić, aż jarmuż zmięknie.
  5. Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki, każdą część przekroić wzdłuż i wydrążyć, żeby pozbyć się środka.
  6. Skropić oliwą, rozłożyć podduszony jarmuż.
  7. Na wierzchu ułożyć plasterki sera.
  8. Zapiekać w gorącym piekarniku do zrumienienia.

POLSKA TOSKANIA - zobacz film i przewodnik interaktywny po lubuskiej krainie wina i wrażeń.

Poznaj z nami polską Toskanię! Zabierzemy Cię w podróż pięcioma szlakami: pasji, cierpliwości, spełnienia, dumy i tradycji.

Przewodnik interaktywny po polskiej Toskanii

Wideo

Materiał oryginalny: Przekąski do wina. Co przygotować na imprezę? TOP 7 sprawdzonych i prostych przepisów - Plus Gazeta Lubuska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie