Region wałbrzyski: Niedziela bogata w imprezy

Elżbieta Węgrzyn
Wcześniejsze edycje "Letniej Serenady" przyciągnęły tłumy
Wcześniejsze edycje "Letniej Serenady" przyciągnęły tłumy Dariusz Gdesz
Zapraszamy do korzystania z pięknej pogody oraz bogatej oferty kulturalnej i rozrywkowej przygotowanej na dziś. Zachęcamy też do sprawdzania w naszym serwisie, co ciekawego dzieje się w Waszej najbliższej okolicy.

Zapraszamy mieszkańców Wałbrzycha i okolic na wspaniałe niedzielne widowisko muzyczne przygotowane przez Filharmonię Sudecką. Tegoroczna „Letnia Serenada” odbywa się pod naszym patronatem medialnym.
Dziś na wałbrzyskim Rynku czekają nas aż dwa koncerty. Najpierw, o g. 12 wystąpią młodzi finaliści IV Sudeckiego Festiwalu Piosenki Dziecięcej, zaś o g. 18 w swoim rodzinnym mieście zagra Krzesimir Dębski wraz z Orkiestrą Symfoniczną Filharmonii Sudeckiej pod batutą dra Dariusza Mikulskiego. Mistrzowi, towarzyszyć będzie również współpracująca z nim wokalistka, a prywatnie małżonka - Anna Jurksztowicz.
W repertuarze przedstawionym tego wieczoru znajdzie się przede wszystkim muzyka filmowa, z której Krzesimir Dębski słynie. Wałbrzyszanie odkryją, że kompozycje ich słynnego rodaka śpiewali m.in. Krzysztof Antkowiak, Edyta Górniak, Kayah, Beata Kozidrak, Stanisław Sojka i Mieczysław Szcześniak.
Wstęp na poranny koncert nie jest biletowany, zaś bilety na wydarzenie wieczorne kosztują 30 (ulgowe) i 50 zł (normalne). Lokalne instytucje kulturalne proponują zorganizowane wyjazdy na drugi z wałbrzyskich koncertów. Przykładowo, Strzegomskie Centrum Kultury przyjmuje zapisy na wyjazd do Wałbrzycha. W cenie 45 zł mieszkańcy Strzegomia mogą otrzymać bilet na „Letnią Serenadę” oraz przejazd autokarem.
Zapraszamy również na ósmą edycję Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju. Tę niedzielną imprezę objęliśmy patronatem medialnym, a dziennikarz z naszej wałbrzyskiej redakcji będzie jurorem oceniającym zupy zgłoszone do konkursu kulinarnego. Impreza rozpocznie się o g. 15 w Parku Północnym przy ulicy Warszawskiej.
Każdego roku do wałbrzyskiego uzdrowiska zjeżdżają się restauratorzy, właściciele gospodarstw agroturystycznych i wielbiciele zupy, aby pochwalić się swoimi potrawami oraz skosztować zgłoszonych do konkursu zup. Rywalizacja na najlepszą zupę organizowana jest w kategoriach: indywidualnej i restauratorów oraz właścicieli gospodarstw. Osoby indywidualne biorące udział w konkursie muszą ugotować przynajmniej 6 litrów wywaru, zaś instytucje przygotowują 10 l. O tym, kto dostanie Złotą, Srebrną i Brązową Wazę dowiemy się o g. 18. W tym roku spodziewani są też przedstawiciele czeskiej gastronomii, ponieważ niedzielny festiwal odbywa się pod hasłem „Skansenu Folkloru i Tradycji Polsko-Czeskiego Pogranicza”.
Oprócz stoisk z pysznym jedzeniem, nie zabraknie koncertów, spektakli i zabaw dla dzieci. Do późnego wieczora można podziwiać zespoły folklorystyczne, m.in. Zespół Pieśni i Tańca „Jubilat”, „Mazovia Vocal Group” oraz grypę śpiewającą covery „The Beatles”. Będzie można też pooglądać sprzęt wojskowy zgromadzony w ramach strzeleckiego pikniku. Na zakończenie, o g. 22 władze urządzają pokaz sztucznych ogni.

Spod Ekranu. 365 recenzja wideo

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3