Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sukces ucznia z Wałbrzycha

Redakcja
W Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbyła się już VIII edycja Konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2012. Zespół Szkół nr 7 z Wałbrzycha po raz trzeci z rzędu zakwalifikował się do ogólnopolskich półfinałów.

W tym roku wałbrzyski „Gastronomik” reprezentował Marcin Maciejewski, uczeń III klasy technikum o profilu: kucharz. Jury kwalifikujące do udziału w tym konkursie spośród 100 potraw zgłoszonych do oceny wybrało między innymi jego propozycję, co pozwoliło Marcinowi na udział w półfinale. Na tym etapie swoje osiągnięcia kulinarne mogło zaprezentować jedynie 25 uczestników, których dania po próbach organoleptyczych oraz estetycznych jury uznało za najlepsze.  Tematem tegorocznej edycji konkursu był „Łosoś i krewetka w towarzystwie dodatków z polskiej kuchni”, czyli danie, w którym należało wykorzystać następujące surowce:  filet z łososia, surowe krewetki, dowolnego rodzaju wędzonki, kapusta, jabłka oraz minimum jednego rodzaju Primerby Knorr i Rama Cremefine. Tyle wykwintnych składników przeciętnego zjadacza chleba mogłoby przyprawić o zawrót głowy, ale dla młodych pasjonatów sztuki kulinarnej jest to doskonała okazja do zademonstrowania swoich umiejętności zawodowych.
Marcin wykonywał potrawę o nazwie „Delikatny łosoś w sezamie z pianką limonkową” dla 6 osób. Rybę przygotował  metodą sous vide (gotowanie w hermetycznym opakowaniu próżniowym w temp. 58 – 600C w specjalnym urządzeniu). Technika ta pozwala na zachowanie pierwotnego wyglądu potrawy, wydobywa delikatny smak oraz sprzyja zachowaniu witamin i mikroelementów. Krewetki zostały wcześniej zamarynowane i usmażone. Z kapusty włoskiej, jabłka i selera sporządził sałatkę z dodatkiem pianki z limonki, orzechów i posypki z wędzonki. Łosoś po obróbce termicznej został obsypany sezamem białym i czarnym. Całość potrawy dopełniał dressing pomarańczowy wraz z amarantowym kwiatem groszku. Czas pracy obejmował 1 godzinę 40 minut. Wynik jego pracy można było podziwiać nie tylko zmysłem smaku, ale także ogromną rolę odgrywały tu walory wizualne. Tych, którzy nie mieli okazji skosztować tych specjałów, możemy zapewnić,że jest to zawsze prawdziwa uczta dla podniebienia.
 II półfinał oceniało 5-cio osobowe jury pod przewodnictwem p. Stefana Birka – Executive Chefa z Hotelu Lord w Warszawie. Przewodniczący podsumowując konkurs powiedział :
„ wszyscy uczestnicy półfinałów, niezależnie od tego, czy zakwalifikowali się do dalszego etapu, czy też nie, są już zwycięzcami, bo mieli odwagę, chęć i dobrych nauczycieli zawodu, którzy pomogli im podjąć decyzję i przygotować się do udziału w konkursie. Poprzez uczestnictwo w konkursach otwierają się drzwi do dobrej pracy zawodowej i kariery, co jest potężną „zaliczką” na przyszłość.
Marcina Maciejewskiego z Zespołu Szkół Nr 7 w Wałbrzychu przygotowywał szef kuchni restauracji "A’propos" w Wałbrzychu p. Rajmund Królik, który prowadzi w tej placówce oświatowej zajęcia praktyczne z młodzieżą. A ponieważ należy zawsze dążyć do lepszych wyników, pragniemy zapewnić wszystkich Czytelników, iż także w przyszłym roku staniemy w konkursowe szranki aspirując o finał tak jak w zeszłym roku, bo "klucz do sukcesu jest jeden - Zespół Szkół Nr 7 !"

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto