Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Musztardy, czyli musztarda po obiedzie

czesiek
czesiek
Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw ...
Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw ... mixed by czesiek
Pewnie nie wszyscy wiedzą, że jedna z najpopularniejszych przypraw jaką jest musztarda, ma swoje święto. W dniu 6 sierpnia obchodzony jest Światowy Dzień Musztardy.

Trwa sezon letni, a tym samym więcej czasu spędzamy przy grillu. Grillujemy praktycznie wszystko: warzywa, owoce morza, pieczywo oraz rożnego rodzaju mięsiwa. By uwydatnić smak potraw przygotowywanych na grillu stosujemy rożnego rodzaju przyprawy. Jedną z najpopularniejszych przypraw do mięsa jest musztarda.
Musztarda wywodzi się ze starożytnego Rzymu. Powstała na początku naszej ery i od samego początku była uznawana jako przyprawa o wartościach leczniczych. Musztarda działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi, pobudza trawienie tłuszczy oraz łagodzi bóle reumatyczne.
Głównym składnikiem musztardy są ziarna gorczycy. Zależnie od sposobu mielenia gorczycy, a co za tym idzie stopnia jej rozdrobnienia, wyodrębniło się kilkanaście odmian musztardy. Obok musztardy tradycyjnej wyróżniamy kilka odmian musztard smakowych. Powstają one dzięki dodatkom smakowym, które są stosowane w procesie produkcji musztardy.
Musztarda ma nawet swoje muzeum. Mieści się ono w miejscowości Middleton, w stanie Wisconsin w USA. Można tam znaleźć ponad 5000 różnych rodzajów musztardy oraz wszystko co jest bliżej lub dalej powiązane z tą przyprawą.
Jeżeli ktoś chciałby zabłysnąć kulinarnym talentem to może przygotować musztardę domową. Musztarda własnej roboty będzie na pewno zdrowsza bo nie będzie zawierała konserwantów.
Oto przepis:- 3 łyżki ciemnej gorczycy - 3 łyżki jasnej gorczycy - 1 łyżka octu winnego (biały lub różowy) - 3 łyżki białego wina lub wody - 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy, 1 łyżka świeżych, drobno posiekanych ziół (pieprz zielony, imbir, kolendra)Gorczycę zostawiamy w całości lub rozcieramy w moździerzu albo blenderze (można rozetrzeć częściowo lub na drobny proszek). Gorczycę przed rozdrobnieniem można delikatnie uprażyć, musztarda będzie mniej ostra. Dokładnie mieszamy gorczycę z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny, by musztarda nabrała właściwego smaku.
Inwencję twórczą oczywiście pozostawiam kulinarnym eksperymentatorom. 

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Światowy Dzień Musztardy, czyli musztarda po obiedzie - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto