- Nie wypuszczam z kuchni niczego, zanim tego nie spróbuję i nie zaakceptuję. Wszystko musi być świeże i smaczne - mówi Elżbieta Gursztyn, właścicielka Elsy. A na gotowaniu zna się jak mało kto. I uwielbia to. Przez wiele lat pracowała w restauracjach we Włoszech i w Niemczech, gdzie nauczyła się, jak robić m.in. prawdziwą pizzę.
O jakości dań może świadczyć choćby fakt, że w latach 80. gotowała dla kardynała Henryka Gulbinowicza. Pamiętający smak znakomitych dań kardynał przyjeżdża zresztą do niej od czasu do czasu. Opuściła jednak Wrocław i po zagranicznych naukach osiadła w Boguszowie-Gorcach. - Tę restaurację założyłam 20 lat temu. Na początku była to jedynie mała salka - wspomina.
Po 7 latach poszerzyła lokal o salę kominkową, a po kolejnych 7 - o ekskluzywną. Każda z nich ma swój charakter i przeznaczenie. W kominkowej (gdzie moż-na palić nie tylko w kominku) na wyposażeniu jest aparatura nagłaśniająca i instrumenty. Jeśli ktoś potrafi i chce grać, może to robić. Często zwykłe spotkanie w restauracji przekształca się tam w biesiadę przy muzyce i śpiewach.
- W tej, którą nazywam ekskluzywną, odbywają się bardziej eleganckie przyjęcia. Obok niej jest też ogródek piwny - mówi Elżbieta Gursztyn. Dodaje, że może urządzić teraz każdy rodzaj przyjęcia, od urodzin po stypę. Jeśli ktoś chce, to przygotuje też catering. - Obsługiwałam między innymi Dni Dolnego Śląska na Partynicach - mówi szefowa Elsy.
Pysznie w Elsie
Restauracja Elsa, ul. Traugutta 13a; Boguszów-Gorce, nr tel.: 889-467-898.
Godziny otwarcia: pon.-pt. 15-4; sob. 16-4
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?