MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To popularny emulgator występujący głównie w margarynach,...
fot. doornekamph/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E471 – Monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych

To popularny emulgator występujący głównie w margarynach, ale też wielu innych powszechnie spożywanych produktach, m.in. pieczywie, gotowych wypiekach cukierniczych, słodyczach, kremowych deserach, gumach do żucia, daniach mrożonych czy przetworach mięsnych.

Te pochodne tłuszczów, które są złożone z ich niepełnych cząsteczek, występują naturalnie w żywności. Są też dodawane do wysokoprzetworzonych produktów spożywczych w formie pozyskanej sztucznie. Problem w tym, że towarzyszą im wtedy pewne ilości nienaturalnych kwasów tłuszczowych typu trans, dla których nie ma minimalnej dawki obojętnej dla zdrowia, a także tłuszczów zwierzęcych i metali ciężkich, takich jak nikiel, ołów, kadm, arsen, a nawet rtęć. Możliwe komplikacje zdrowotne przy zwiększonym spożyciu glicerydów dotyczą głównie układu krążenia i trawienia

Zobacz również

Uroczyste obchody 110-lecia Ochotniczej Straży Pożarnej w Wiślicy [ZDJĘCIA]

Uroczyste obchody 110-lecia Ochotniczej Straży Pożarnej w Wiślicy [ZDJĘCIA]

Mercedes uderzył w latarnię. Co z kierowcą? [FOTO]

Mercedes uderzył w latarnię. Co z kierowcą? [FOTO]

Polecamy

Jak przygotować dziecko na wakacyjny wyjazd? O tym musisz wiedzieć

Jak przygotować dziecko na wakacyjny wyjazd? O tym musisz wiedzieć

Wybierasz wakacje nad morzem? Spędź urlop na polu namiotowym

Wybierasz wakacje nad morzem? Spędź urlop na polu namiotowym

Zakończenie roku szkolnego. 4,8 mln uczniów odbiera świadectwa

Zakończenie roku szkolnego. 4,8 mln uczniów odbiera świadectwa