MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające, a także...
fot. Cora Miller/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Niepotrzebne obieranie warzyw i owoców

Błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające, a także witaminy i składniki mineralne w warzywach i owocach zgromadzone są w największych ilościach w barwnej skórce i tuż pod nią. Z tego powodu nie warto obierać m.in. jabłek, gruszek, śliwek, a także pomidorów i ogórków, czyli produktów z jadalną skórką. Marchew, ziemniaki czy pietruszkę lepiej oskrobać niestalowym nożykiem, gdyż starta warstwa będzie cieńsza niż ta obrana, a to oznacza mniejsze straty niezbędnych składników odżywczych.

Kontrowersję budzi jednak fakt stosowania przez producentów substancji chemicznych spowalniających procesy dojrzewania warzyw i owoców, które także uatrakcyjniają ich wygląd i chronią przed psuciem się w transporcie. Gdy nie mamy pewności co do pochodzenia produktów, przed obraniem, należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą lub z użyciem płynów do czyszczenia warzyw i owoców. Preparaty tego typu niszczą szkodliwą mikroflorę oraz substancje chemiczne obecne na powierzchni skórki.

Zobacz również

Wieczór autorski Jadwigi Buczak w OKK "Akwarium" Rzeszowie

Wieczór autorski Jadwigi Buczak w OKK "Akwarium" Rzeszowie

Stal Gorzów zremisowała w Lublinie. Zwycięstwo straciła w ostatnim biegu

Stal Gorzów zremisowała w Lublinie. Zwycięstwo straciła w ostatnim biegu

Polecamy

Nawet 1000 zł mandatu. Za co możesz zapłacić w Tatrach największe kary?

Nawet 1000 zł mandatu. Za co możesz zapłacić w Tatrach największe kary?

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Trzeba pomóc Kubie i jego rodzinie!

Trzeba pomóc Kubie i jego rodzinie!