MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina jest naturalnie produkowana przez organizm, ale...
fot. sarsmis/123rf

Te produkty mogą być przyczyną migreny. To nie tylko wino! Większość z nich jesz na co dzień. Lista potraw, które mogą wywołać ból głowy

Nietolerancja histaminy

Histamina jest naturalnie produkowana przez organizm, ale występuje także w żywności w takich produktach, jak np.: alkohol, suszone owoce, przetworzone i wędzone mięso, sery dojrzewające, bakłażan i szpinak, jogurt, kapusta kiszona i awokado.

Za wysoki poziom histaminy może mieć różne podłoże i powodować nietolerancję objawiającą się m.in. bólami głowy i migrenami oraz problemami trawiennymi i przekrwieniem błony śluzowej nosa. Podejrzenie nietolerancji histaminy powinno być skonsultowane z lekarzem, który może zalecić przeprowadzenie badań i krótkotrwałe (14-30 dni) stosowanie diety eliminacyjnej.

Zobacz również

Majowa Giełda egzotyki odbyła się dziś w Złoczewie. Jak przebiegała? ZDJĘCIA

Majowa Giełda egzotyki odbyła się dziś w Złoczewie. Jak przebiegała? ZDJĘCIA

Z kajaków sprzątali rzekę Prosnę

Z kajaków sprzątali rzekę Prosnę

Polecamy

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii