Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryba ta jest często wymieniana na liście zalecanych źródeł...
fot. mp1746/pixabay.com

Zdrowe? Niekoniecznie. To jedzenie ma niesłusznie dobrą opinię. Zobacz produkty, które są wciąż polecane pomimo tego, że mogą zaszkodzić

Pozornie zdrowe – łosoś

Ryba ta jest często wymieniana na liście zalecanych źródeł niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jest też zasobna w białko i cenne związki mineralne. Problem w tym, że większość dostępnych produktów to łosoś hodowlany, który omega-3 może nie zawierać nawet wcale. Nie stanowi też źródła jodu tak, jak łosoś morski, za to często jest mocno zanieczyszczony toksynami – zwłaszcza, że wiele tych najbardziej szkodliwych związków rozpuszcza się właśnie w tłuszczu. Należą do nich m.in. szczególnie niebezpieczne dioksyny.

Ryby, zwłaszcza te o najbardziej korzystnych cenach, często hodowane są w niespełniających norm warunkach, powodujących zmiany w ich organizmach, np. wyrastanie guzów. W gotowym filecie oczywiście tego nie widać. Najgorszym wyborem jest przy tym łosoś wędzony, który zawiera szkodliwe związki z dymu. Z ich powodu wędzenie żywności miało być nawet zakazane, jednak przepisu tego nie wprowadzono.

Zobacz również

Adrian wyznaje miłość Wiki! „Zaje***em się w tobie”

Adrian wyznaje miłość Wiki! „Zaje***em się w tobie”

Wyłączenia prądu w Białymstoku. Sprawdź gdzie i kiedy nie będzie światła!

Wyłączenia prądu w Białymstoku. Sprawdź gdzie i kiedy nie będzie światła!

Polecamy

Zakaz sprzedaży kremów dla dzieci! Młodzi kupujący odmładzające kosmetyki to plaga

Zakaz sprzedaży kremów dla dzieci! Młodzi kupujący odmładzające kosmetyki to plaga

To najlepsze warzywo, jeśli ćwiczysz albo się odchudzasz

To najlepsze warzywo, jeśli ćwiczysz albo się odchudzasz

Przystawka, której nikt się nie oprze. Jajka faszerowane makrelą to smak dzieciństwa

Przystawka, której nikt się nie oprze. Jajka faszerowane makrelą to smak dzieciństwa