W ciągu kilku ostatnich lat nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne w oliwie z oliwek i orzechach, zyskały dobrą sławę jako sprawdzony sposób na zdrowie. Z kolei tłuszcze nasycone, znajdujące się w maśle, serze żółtym i mięsie, spotykają się z krytyką jako główna przyczyna miażdżycy. Naukowcy przekonują jednak, że podział na tłuszcze zdrowe (nienasycone) i niezdrowe (nasycone) jest zbyt pochopny. Analiza danych medycznych ponad 500 tysięcy osób wykazała bowiem, że upodobanie do produktów zawierających tłuszcze nasycone nie musi wcale oznaczać większej podatności na schorzenia układu krążenia.
Maksym Chłań: Awans przyjdzie jeśli będziemy skoncentrowani
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?